Pääministeri Marin: Koronavirustilanne pahenee nopeasti, hallitus valmistelemassa laajoja toimia epidemian leviämisen estämiseksi

Koronavirustilanne pahenee myös Suomessa nopeasti, kertoo pääministeri Sanna Marin (sd.) Twitterissä . Marinin mukaan sosiaali- ja terveysministeriö on valmistelemassa hallitukselle laajoja toimenpiteitä, joilla epidemian leviämistä voidaan estää.

Asia tuodaan hallituksen neuvotteluun mahdollisesti jo ensi viikolla, Marin sanoo.

Suomessa on kerrottu tänään 227 uudesta koronatartunnasta.

Uusia tartuntoja on 14 päivän aikana raportoitu 876 kappaletta enemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana. Yhteensä tartuntoja on nyt todettu 10 929.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan taudin ilmaantuvuus on nyt 30,6, mikä tarkoittaa mikä tarkoittaa 30,6:ta tapausta 100 000:ta asukasta kohden kahdessa viikossa.

Tautiin liittyviä kuolemia on raportoitu 346. THL raportoi koronavirukseen liittyvät kuolemat sekä sairaala- ja tehohoidossa olevien määrät kolmesti viikossa, maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Puolustusvoimissa todettu tartuntoja

Viimeisen viikon aikana viidellä varusmiehellä on todettu koronavirustartunta, kertoo Puolustusvoimat. Myös muutamalla kertausharjoitukseen osallistuneella reserviläisellä on todettu tartunta.

Koronatartunnan saaneet reserviläiset ovat olleet harjoituksissa Tikkakoskella ja Rovaniemellä. Puolustusvoimien mukaan tartunnan saaneiden altistuminen oli tapahtunut ennen harjoitukseen osallistumista.

Varusmiesten tartunnat on todettu Kaartin jääkärirykmentissä, Karjalan lennostossa, Kainuun prikaatissa ja Uudenmaan prikaatissa. Kainuun prikaatissa todettiin tartunnoista kaksi ja muualla yksi per varuskunta.

Korona kiihtyy Varsinais-Suomessa

Varsinais-Suomessa alueellinen koronaa ehkäisevä työryhmä on linjannut, että maakunnassa tulisi käyttää kasvomaskia julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa. Lisäksi ryhmä suosittaa etätöihin siirtymistä.

Koronapandemian todettiin olevan kiihtymisvaiheessa Varsinais-Suomessa. Viimeisten seitsemän vuorokauden aikana sairaanhoitopiirin alueella on todettu 70 uutta koronavirustapausta.

Yleisötilaisuuksia koskevia suosituksia työryhmä ei antanut, vaan yli 50 hengen tapahtumia voidaan edelleen järjestää, jos osallistujien turvallisuus pystytään takaamaan.

Nyt annetut suositukset tulevat voimaan torstaina.

THL muistuttaa koronaturvallisuudesta

Syyslomalla on kiinnitettävä erityistä huomiota hygieniaan, turvaväleihin ja maskien käyttöön, THL kertoo.

Moni lomailee syyslomaviikoilla 42 ja 43 kotimaassa. THL painottaa, että turvaväleistä on pidettävä huolta paikoissa, joihin kerääntyy runsaasti ihmisiä. Myös matkailuyrittäjien hygieniaohjeita ja maskisuosituksia tulee noudattaa.

THL muistuttaa, että ruskaretkiltä useisiin kuntiin eri puolille Suomea palanneet tartunnan saaneet ovat esimerkki, miten tautia voi levitä alueille, joilla koronavirusta ei ole hetkeen todettu.

Vaasan sairaanhoitopiirissä 70 uutta tartuntaa

Vaasan sairaanhoitopiirissä todettu 70 uutta koronavirustartuntaa, kertoi sairaanhoitopiiri tiistaina Facebook-sivullaan . Kaikkien todettujen tartuntatapauksien määrä on nyt sairaanhoitopiirissä 292.

Ilmaantuvuusluku kahden viime viikon todettujen koronavirustartuntojen osalta on nyt Vaasan sairaanhoitopiirissä 115 tautitapausta kohti 100 000:ta asukasta.

Vaasan kaupunki linjasi eilen, että se kieltää yli 50 ihmisen kokoukset ja julkiset tilaisuudet kolmeksi viikoksi. Asiasta päätti kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta kokouksessaan.

Kanta-Hämeeseen koronan vuoksi suositus etätyöstä ja -opetuksesta

Kanta-Hämeessä suitsitaan koronaviruksen leviämistä laajalla etätyö- ja etäopiskelusuosituksella.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri suosittelee koko maakuntaa siirtymään etätöihin kaikissa mahdollisissa töissä marraskuun alkuun asti. Lisäksi toisen asteen oppilaitoksia suositellaan siirtymään etäopetukseen kuluvan ja ensi viikon ajaksi.

Jos etätyö ei ole mahdollista, sairaanhoitopiiri suosittelee kasvomaskin tai -visiirin käyttöä. Mikäli etäopiskelu ei ole mahdollista, oppilaitoksille suositellaan porrastettua pienryhmäopetusta.

Maakunta on epidemian kiihtymisvaiheessa. Piirin johtajaylilääkäri Sally Järvelä kertoo STT:lle, että suositusten takana on viikonlopun aikana tietoon tullut merkittävä määrä uusia tapauksia. Kahdessa viikossa tapauksia on todettu 23 kappaletta 100 000:ta asukasta kohden.

– Todettiin, että viikonloppuna epidemia on hypännyt isosti kiihtyvämpään tilanteeseen, Järvelä sanoo.

Suurin osa maakunnan tartunnanlähteistä selvitetty

Syyskuun puolella Kanta-Hämeessä tartuntoja tuli Järvelän mukaan tietoon lähinnä urheilujoukkueiden ja oppilaitosten yhteydessä. Nyt on tiedossa myös ravintoloihin ja perhejuhliin liittyviä tilanteita.

Vieläkin tiukempia suosituksia on Järvelän mukaan harkinnassa. Joukkoon kuuluvat ravintoloiden ja kokoontumisten rajoitukset. Niitä käsitellään maakunnan pandemiaryhmässä torstaina.

– Jos tilanne jatkuu loppuviikosta sellaisena, miltä nyt näyttää, silloin on pakko antaa suosituksia myös kokoontumisrajoituksia koskien.

Uusia tartuntoja on edeltäneen viikon aikana diagnosoitu 31 kappaletta. Järvelän mukaan suurin osa tartuntaketjuista on vielä selvitettävissä.

THL suosittelee kasvomaskin käyttöä koko maassa joukkoliikenteessä tilanteissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää. Alueelliset viranomaiset voivat antaa tarkempia suosituksia alueellisen epidemiatilanteen mukaisesti.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka