Hotelli- ja ravintola-alan etujärjestö MaRa varoittaa, että hallituksen sopimilla uusilla rajoitustoimilla on rajut vaikutukset ravintola-alalle. MaRan jäsenkyselyn mukaan yli 40 prosentilla pubeista ja yökerhoista myynnistä katoaa rajoitusten takia vähintään puolet. Lähes 40 prosentilla ravintolayrityksistä henkilöstö supistuu ainakin puolella.
Ravintolayhtiö NoHo Partners ilmoitti tuoreeltaan aloittavansa yt-neuvottelut, jotka koskevat koko 1 300 hengen vahvuista henkilökuntaa Suomessa. Neuvottelut voivat johtaa organisaatiomuutoksiin, lomautuksiin tai irtisanomisiin.
Kovimman iskun saavat MaRan mukaan isommat yöravintolayritykset. Yli 500 työntekijän ravintolayritysten liikevaihto vähenee yli 90 prosentilla, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että näiden yritysten yökerhot suljetaan, MaRa sanoo.
Niillä alueilla, joilla epidemian todetaan olevan kiihtymisvaiheessa, ravintoloiden anniskelu tulee lopettaa kello 22 ja ravintolat sulkea kello 23.
– Kiihtymisvaiheessa yöravintolatoiminta loppuu kokonaan. Anniskelu- ja asiakaspaikkarajoitus kohdistuu voimakkaasti myös ruokaravintoloihin, kahviloihin, henkilöstö- ja opiskelijaravintoloihin, hotellien aamiaisravintoloihin sekä liikenneasemien ravintoloihin, vaikka tiedossamme ei ole, että niissä olisi ollut edes korona-altistumisia, puhumattakaan taudin leviämisistä, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi moittii tiedotteessa.
Lappi katsoo, että rajoitukset ovat ravintoloiden ja niiden työntekijöiden kannalta suhteettoman ankaria.
– Ne ovat perustuslaissa turvatun elinkeinovapauden vastaisia, koska toiminnan rajoittaminen näin rajusti ei ole välttämätöntä.
MaRa on laskenut, että pahimmillaan sen jäsenyritysten 70 000 työntekijästä 20 000 voi jäädä työttömiksi konkurssien ja irtisanomisten vuoksi.