Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallitus neuvottelee ravintoloiden aukioloista tänään – yökerhot haluttaisiin pistää aikaisemmin kiinni koko maassa

Hallitus aikoo rajoittaa myöhään auki olevien baarien ja yökerhojen aukioloa uudestaan, koska koronatilanne on pahenemassa. Neuvottelut asiasta käydään tiistaina Helsingin Säätytalossa sosiaali- ja terveysministeriön (STM) esityksen pohjalta kello 16 alkaen.

STT:n tietojen mukaan ravintolat ja yökerhot haluttaisiin pistää koko maassa nykyistä aikaisemmin kiinni, mutta tiukimmat rajoitukset kohdistettaisiin sinne, missä tautitilanne on vaikein.

Yksityiskohtia alueiden pahenevassa tilanteessa käyttöön otettavista lisä- tai jatkotoimista linjattiin tiettävästi vielä maanantai-iltana, kun ministerit etsivät pohjasopua hallituksen käsittelyyn tulevasta esityksestä.

Valmistelutyöhön on kulunut aikaa, koska työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) johdolla on samaan aikaan selvitelty rajoitusten taloudellisia vaikutuksia ja sitä, miten ravintoloita voisi niiden ahdingossa tukea.

Yksityiskohtia tuesta, jota myös ravintolat voisivat saada, hiottiin vielä maanantai-iltana.

Hallituspuolueissa on tiettävästi ollut erimielisyyttä muun muassa siitä, lopetettaisiinko anniskelu kello 24 vai kello yhdeltä yöllä, mutta STT:n tietojen mukaan kellonajoista on ollut yhteisymmärrys jo jonkin aikaa.

Esillä on myös ollut malli, jonka mukaan aukioloaikoja tiukennettaisiin vain niiden sairaanhoitopiirien alueella, joilla on huono epidemiatilanne. Toisaalta osa hallituspuolueista on ollut sitä mieltä, että päätöksen tulisi olla valtakunnallinen.

Yksityiskohdissa hiottavaa

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) on kertonut julkisuudessa, ettei hän aio esittää nyt ravintoloiden tai yökerhojen sulkemista kokonaan, mutta että senkin pitää olla keinovalikoimassa, jos epidemia kiihtyy seuraavan kuukauden aikana.

Nyt käsiteltävää asetusta voidaan tarkastella epidemiatilanteen mukaan viikoittain, ja kuukausi on enimmäiskestoaika.

STT:n tietojen mukaan suuresta kuvasta vallitsi maanantaina yksimielisyys, mutta yksityiskohdissa riitti hiottavaa.

Hallitus voi vielä päätyä neuvotteluissaan toisenlaiseenkin lopputulokseen

Kevään poikkeusolojen aikana ravintolat olivat suljettuina huhtikuun alkupuolelta kesäkuun alkuun saakka. Vain ruuan myynti ulos oli sallittua.

Kun ravintolat aukesivat asiakkaille kesäkuun alussa, niiden aukioloa rajoitettiin kello 23:een illalla. Juhannuksen jälkeen ravintoloille sallittiin ovien pitäminen auki kello kahteen asti yöllä. Aukiolojen rajoitukset päättyivät kokonaan 13. heinäkuuta.