Katalonian aluejohtajan valituksen käsittely alkoi, voidaan panna viralta

STT–AFP

Espanjan korkein oikeus aloitti torstaina Katalonian aluejohtajaa Quim Torraa koskevan valituksen käsittelyn. Päätöksen seurauksena Torra voidaan panna viralta.

Torra on valittanut niskoittelusta saamastaan tuomiosta, joka lainvoimaisena tarkoittaisi sitä, ettei hänellä olisi oikeutta toimia julkisessa virassa 18 kuukauteen.

Torra ei syyttäjän mukaan noudattanut vaaliviranomaisten käskyä poistaa Katalonian itsenäistymisliikkeen symboleja Katalonian hallintorakennuksista ennen europarlamentti- ja paikallisvaaleja viime vuoden maaliskuussa.

Marraskuun oikeudenkäynnissä Torra perusteli päätöstään sanan- ja ilmaisunvapauden puolustamisella. Torra on paikalla oikeudessa nytkin, mutta hänen ei uskota käyttävän puheenvuoroa.

Jos Torra joutuu jättämään virkansa, alueparlamentin olisi valittava uusi aluejohtaja. On kuitenkin mahdollista, etteivät maakunnan itsenäisyyttä ajavat liikkeet pääse yksimielisyyteen virkaan sopivasta henkilöstä.

Kriisi voi heijastua edelleen myös valtakunnan politiikkaan, sillä pääministeri Pedro Sanchez valittiin uudelleen tammikuussa pienen katalaaniryhmän tuella. Vastineeksi Sanchez lupasi jatkaa neuvotteluja Katalonian asemasta.

Käsittely Madridissa alkoi torstaina puoliltapäivin paikallista aikaa. Oikeus ei ole kertonut, milloin asiasta on luvassa päätös.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka