Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Marin: Budjettiesitys kokonaisuudessaan elvyttävä, ensi vuodessa paljon epävarmuutta – työllisyystavoitetta päivitettiin, kunnille mittavaa lisätukea

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kuvaa hallituksen ensi vuoden budjettiesitystä kokonaisuudessaan elvyttäväksi ja sanoo sen vastaavan vaikeaan suhdannetilanteeseen. Ensi vuoteen liittyy Marinin mukaan yhä paljon epävarmuutta.

Hallituspuolueiden puheenjohtajat ja valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) esittelivät hallituksen budjettiesityksen valtioneuvoston linnassa keskiviikkona.

Kokonaisuudessa rakennetaan Marinin mukaan edellytyksiä myös kestävälle kasvulle.

– Pyrimme varmistamaan, että pääsemme kasvun uralle nopeasti, Marin sanoi.

Valtio on velkaantumassa ensi vuonna 10,7 miljardia euroa, kun vielä elokuun puolivälissä valtiovarainministeriön budjettiehdotuksessa alijäämä asettui 7,0 miljardiin. Kuukaudessa arvio velan tarpeesta kasvoi näin 3,7 miljardia.

Kolmelle päivälle venynyt budjettiriihi oli tällä kertaa vahvasti pääministeri Marinin ja muiden puoluejohtajien käsissä. Muu hallitus kutsuttiin neuvottelupöytään vasta keskiviikkona, kun puoluejohtajat olivat jo kertoneet sovusta isoissa kysymyksissä.

Koronan aiheuttama epävarmuus vaikeutti neuvotteluita, mutta myös se, että pöydällä oli paljon asioita. Vaikeita olivat niin energiaverokysymykset kuin työllisyystoimet, joista budjettiriihessä oli luvattu tehdä päätöksiä 30 000 työllisen lisäämisen osalta.

Hallituksen budjettiesitys menee seuraavaksi eduskuntaan, josta odotetaan valmista loppuvuodesta.

Työllisyystavoitetta päivitettiin

Hallitus on päättänyt budjettiriihessä uusista työllisyystoimista. Näitä ovat yli 55-vuotiaiden työllisyysasteen nosto, pohjoismainen työvoimapalveluiden malli, oppivelvollisuuden laajentaminen, palkkatuen uudistus ja varhaiskasvatusmaksujen alentaminen.

Eläkeikää lähestyvien työllisyysasteen noston saavat pohdittavakseen työmarkkinaosapuolet, joilla on marraskuuhun asti aikaa pohtia omaa ehdotusta. Tarkoituksena on, että työllisten määrä lisääntyy tällä toimella 10 000–12 000:lla.

Pohjoismainen työvoimapalveluiden malli eli niin sanottu omaehtoisen työnhaun malli lisäisi työllisten määrää 9 500–10 000:lla, varhaiskasvatusmaksujen alentaminen lisäisi työllisten määrää 2 500–3 000:lla, oppivelvollisuuden laajentaminen lisäisi määrää 1 600:lla ja palkkatuen uudistus 500–1 000:lla.

Varhaiskasvatusmaksuihin on tarkoitus tehdä 70 miljoonan euron alennus.

Tehdyillä työllisyystoimilla tavoitellaan 31 000–36 000:ta lisätyöllistä viimeistään vuosikymmenen loppuun. Hallituksen kokonaistavoite nousi 80 000 työlliseen aiemmasta 60 000 työllisestä.

Veikkauksen tuottojen väheneminen kompensoidaan

Veikkauksen tuottojen väheneminen kompensoidaan edunsaajille ensi vuonna täysimääräisesti. Kyse on noin 350 miljoonan euron summasta, kertoi keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko tiedotustilaisuudessa.

Tuon jälkeen kompensointia ei tehdä täysimääräisesti.

Pidemmän aikavälin yhtenä ratkaisuna hallitus tuo esityksen arpajaislain uudistamisesta eduskuntaan kesäkuuhun 2021 mennessä.

Kunnille merkittävä lisätuki

Budjettiriihessä on päätetty mittavasta lisätuesta kunnille. Vuonna 2021 valtio tekee muun muassa tilapäisen, 300 miljoonan euron, valtionosuuden korotuksen. Lisäksi se on sopinut 500 miljoonan euron yhteisöverojako-osuudesta, kertoi opetusministeri, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

Syksyn lisätalousarviossa kunnille on luvassa 400 miljoonan euron ja sairaanhoitopiireille 200 miljoonan euron tuki.

Kokonaisuudessaan hallitus tukee kuntataloutta ja ohjaa rahoitusta koronaviruksen aiheuttamiin kustannuksiin noin neljällä miljardilla eurolla.

Kunnille ohjattava tuki oli valtiovarainministeri Vanhasen mukaan yksi keskeisistä syistä, miksi hallitus ottaa enemmän velkaa kuin valtiovarainministeriö elokuussa ehdotti. Alijäämää kasvattavat myös koronamenot ja veikkausvoittovarojen pienenemisen kompensoiminen edunsaajille.

Turpeen verotus kiristyy, teollisuuden sähkövero alennetaan

Sisäministeri, vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo kertoo, että lämmityspolttoaineiden verotusta korotetaan 105 miljoonalla ensi vuonna. Turpeen vero noin kaksinkertaistuu eli kiristyy 2,7 eurolla per megawattitunti. Lisäksi turpeen verotuksessa otetaan käyttöön lattiahintamekanismi 2022 lähtien.

Teollisuuden energiaveron palautusjärjestelmä poistetaan neljän vuoden siirtymäajalla.

Hallitus päätti myös teollisuuden toimintaedellytyksiä parantavista toimista. Ensinnäkin teollisuuden sähkövero alennetaan EU:n sallimalle minimitasolle. Teollisuuden energiaveron palautusjärjestelmä poistetaan neljän vuoden siirtymäajalla siten, että vuodelta 2025 yritykset eivät enää ole oikeutettuja palautukseen.

Nykymuotoinen päästökauppakompensaatio lakkaa. Tilalle tulee määräaikainen sähköistämistuki, joka kannustaa entistä tehokkaammin hiilineutraaliin tuotantoon.

Lisäksi väylämaksujen puolittamista jatketaan.

Hallitus myös sitoutuu käyttämään EU:n elpymispakettia teollisuuden toimintaedellytyksien turvaamiseksi ja uudistumisen kannustamiseksi sekä teollisuuden vähähiilisyyden edistämiseksi, jalostusarvon kasvattamiseksi, infrainvestointien sekä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiokeskittymien synnyttämiseksi.

- - - - -

Korjattu klo 18.23. Veikkauksen tuottojen väheneminen kompensoidaan ensi vuonna, ei tänä vuonna.