Britannian kiistelty sisämarkkinalaki ylitti ensimmäisen esteensä parlamentissa

Britannian parlamentin alahuone on äänestänyt kiistellyn sisämarkkinalain puolesta äänin 340–263. Laki uhkaa toteutuessaan rikkoa jo allekirjoitettua EU-erosopimusta ja Britannian kansainvälisiä velvoitteita.

Brittilehti Guardianin mukaan oli odotettavissa, että konservatiivisen pääministeri Boris Johnsonin hallituksen esitys saisi äänestyksessä tukea. Huomion arvoista kuitenkin on, että osa konservatiivipuolueen edustajista ei osallistunut äänestykseen.

Alahuone äänesti lain etenemisestä parlamentin käsittelyssä. Lakia ryhdytään nyt tarkastelemaan parlamentissa yksityiskohtaisemmin.

Lain toteutumisen kannalta merkittävämmät äänestykset ovat luvassa vasta myöhemmin. Brittiläisen PA-uutistoimiston mukaan muutoksista lakiin olisi määrä äänestää ensi viikolla.

Britannian yleisradioyhtiö BBC :n mukaan usea pääministeripuolueen edustaja on ilmaissut, että ei voi tukea lakia, jos siihen ei tule muutoksia. Jopa osa brexitiä kannattaneista kansanedustajista on arvostellut hallituksen aikeita luistaa kansainvälisistä velvoitteista. Vakavimmillaan erosopimuksen rikkominen voisi horjuttaa Pohjois-Irlannin rauhaa.

Kiistan keskiössä Irlannin ja Pohjois-Irlannin tullimuodollisuudet

Kiista koskee Pohjois-Irlantia, sillä Pohjois-Irlannin ja Irlannin välille ei haluttu kovaa rajaa tullimuodollisuuksineen. Erosopimuksessa sovittiin, että Pohjois-Irlanti jäisi käytännössä osaksi EU:n sisämarkkinoita. Sen sijaan Pohjois-Irlannista muualle Britanniaan kulkevaan tavaraliikenteeseen tulisi tullimuodollisuuksia, ja tähän Britannia pyrkii uudella laillaan tuomaan muutosta.

EU on vaatinut Britanniaa poistamaan syyskuun loppuun mennessä sisämarkkinalakiesityksestä kohdat, jotka ovat ristiriidassa brexit-sovun kanssa. EU on kertonut olevansa valmis oikeudellisiin toimiin, jos Britannia vie lakia eteenpäin tekemättä vaadittuja muutoksia.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka