Terhokodin koko henkilökunta yt-neuvotteluihin – Hus huolestui: "Osaamista ei saa hävittää"

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus sanoo olevansa huolissaan Terhokodin tilanteesta. Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA

Iiro-Matti Nieminen / STT

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus sanoo olevansa huolissaan Terhokodin tilanteesta. Saattohoitoon erikoistunut Terhokoti ilmoitti eilen, että se aloittaa koko henkilöstöään koskevat yt-neuvottelut.

Terhokodin mukaan yt-neuvottelut johtuvat toiminnan pitkäaikaisesta tappiollisuudesta, joka on kiihtynyt tämän vuoden aikana.

Tappiollisuuden keskeisimpänä syynä on Terhokodin käyttöasteen voimakas aleneminen viime vuosina sekä kustannuksiin verrattuna liian alhaiset hoidon hinnat, tiedotteessa sanotaan.

– Tänä vuonna Terhokodin 17:stä vuodepaikasta on ollut keskimäärin käytössä 11 vuodepaikkaa. Käyttöaste on 65 prosenttia, kun se vielä vuonna 2013 oli 100 prosenttia. Tämä ei mahdollista toimintaa taloudellisesti kestävällä pohjalla, sanoo Terhokotia ylläpitävän Terho-säätiön hallituksen puheenjohtaja Annikki Thodén tiedotteessa.

Helsingissä toimivassa Terhokodissa on 41 työntekijää. Yt-neuvottelut alkavat ensi tiistaina.

Hoitoajat lyhentyneet saattohoidossa

Sairaanhoitopiiri Hus sanoo pitävänsä tietoa Terhokodin yt-neuvotteluista harmittavana.

– Husin alueella on oltava erityistason saattohoitoa tarjoava yksikkö. Terhokoti on tehnyt saattohoidon saralla pioneerityötä ja sen osaamista ei saa hävittää, kommentoi Husin syöpäkeskuksen toimialajohtaja Johanna Mattson tiedotteessa.

Jos Terhokodilla ei ole mahdollisuuksia jatkaa nykyisellä toimintamallilla, Hus on Mattsonin mukaan valmis neuvottelemaan muista ratkaisuista.

– Viime kädessä Hus järjestämisvastuisena on valmis tarvittaessa ottamaan Terhokodin toiminnan omaksi toiminnakseen turvatakseen saattopotilaiden hoidon, Mattson sanoo.

Husin mukaan saattohoidossa on tapahtunut viime vuosina muutoksia, joilla on vaikutusta Terhokodin vuodeosastohoidon kysyntään. Hoitoajat ovat lyhentyneet, koska useat potilaat toivovat voivansa olla kotona mahdollisimman pitkään. Lisäksi kunnat ovat lisänneet omia saattohoitopaikkojaan viime vuosina.

Hus aikoo nimittää selvityshenkilön selvittämään vaativan tason saattohoitopalveluiden järjestämistä Husin alueella. Selvitys sisältää myös Terhokodin toiminnan tai sitä vastaavan toiminnan jatkuvuuden turvaamisen.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka