Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Paltan jäsenkysely: Palvelualalla noin joka viides yritys uskoo irtisanovansa lähikuukausina, logistiikka-alalta voi kadota jopa 8 000 työpaikkaa

Palvelualalla noin joka viides yritys uskoo joutuvansa irtisanomaan henkilöstöään seuraavien kuukausien aikana, käy ilmi Palvelualojen työnantajien Paltan elokuun lopun jäsenkyselystä.

Paltan mukaan irtisanomiset uhkaavat eritoten logistiikka-alaa, josta voi kadota jopa 8 000 työpaikkaa. Laajoja irtisanomisia voi kyselyn perusteella odottaa myös hallinto- ja tukipalveluissa, kuten matkatoimistoissa ja vartiointiliikkeissä.

Jäsenkysely on osa Paltan suhdannekatsausta, jonka mukaan palvelualalla havaitaan hidasta elpymistä. Alan liikevaihdon uskotaan laskevan kuusi prosenttia.

Toimialakohtaisista irtisanomisista huolimatta Palta uskoo työllisyyden palvelualoilla kasvavan hieman informaatio- ja viestintäalan sekä yritys- ja asiantuntijapalveluiden alkuvuoden hyvästä kehityksestä johtuen.

– Matkustusrajoitukset pysäyttivät muun muassa henkilöliikenteen ja vaikeuttivat niin palvelu- kuin tavaravientiä. Kokoontumisrajoitukset peruivat tapahtumia. Toisaalta digitaalisten palveluiden ja etätöiden kannalta kriittisten tieto- ja viestintäpalveluiden kysyntä on jopa kasvanut, Paltan ekonomisti Lauri Vuori sanoo tiedotteessa.

"Suhdanne taittui jo ennen koronaa"

Paltan mukaan koronaviruksen takia siipeensä on saanut erityisesti palveluvienti, jonka ennakoidaan kutistuvan jopa kolmanneksella edellisvuodesta.

Palvelualan yritykset ovat toistaiseksi pärjänneet yrityksille myönnettyjen koronatukien varassa. Paltan mukaan konkurssisuma ja irtisanomiset uhkaavat, jos virustilanne pahenee ja talouden alakulo jatkuu.

– Suhdanne palvelualoilla oli viilenemässä jo ennen epidemiaa. Pelkkä elpyminen koronapandemiasta ei tule yksin riittämään. On entistä tärkeämpää kannustaa yrityksiä tuottavuutta kasvattaviin ja digitaalisuutta edistäviin investointeihin, Paltan Vuori sanoo.