Tulevaisuudentutkija Leena Ilmola-Sheppard listaa kolme menestymisen sääntöä, joita viranomaisten ja yritysten on syytä pohtia.
Suomi on pieni, avoin ja vientivetoinen kansantalous, mutta se ei tarkoita, että Suomen ja suomalaisten yritysten väistämättömänä kohtalona olisi vain keikkua lastuna maailman kuohuissa.
Tulevaisuudentutkija Leena Ilmola-Sheppard kirjoittaa Uutissuomalaisen debatissa, että maailman menoa leimaa jatkuva epävarmuus. Nyt meneillään oleva koronakriisi on vain yksi esimerkki kansainvälisistä uhkista.
– Koronan varjoon on jäänyt maailmantalouden kasvava haavoittuvuus, joka syntyy siitä, että keskinäisriippuvuudet kasvavat, toteaa epävarmuutta tutkivaan Global X -tutkijaverkostoon kuuluva Ilmola-Sheppard.
Tutkijan mukaan epävarmuuksien keskellä pärjääjät ne, jotka ensimmäisinä havaitsevat muutokset ja ovat varautuneet muuttamaan kurssiaan.
Koronakriisissä voittajia ovat olleet yhdysvaltalaiset verkkojätit Amazon ja Facebook. Tämä ei tarkoita, että ne valtavien resurssiensa ansiosta olisivat turvassa jatkossakin.
– Miten käy Amazonin, jos seuraava katastrofi tapahtuu netissä? Jos nimiselaimet kaatuvat ja internetin bitit eksyvät digitaaliseen avaruuteen? Ilmola-Sheppard pohtii.
Ilmola-Sheppard listaa kolme sääntöä, jotka auttavat sietämään epävarmuutta ja pärjäämään kriisien iskiessä.
– Ensimmäinen sääntö on rakentaa toimintamalli, joka menestyy suhteellisesti kilpailijoita paremmin vaikkapa tilanteessa, jossa suurvallat muuttavat tuontirajoituksiaan, terroristit levittävät myrkkyjä juomaveteen tai Auringon aikaansaamat magneettipulssit rikkovat suurimman osan sähköverkosta.
– Toinen sääntö on välttää munien laittamista samaan koriin. Modernimmin sanottuna: kannattaa perustaa toiminta hybridiratkaisuille. Asiakkaiden – tai julkisen sektorin kohdalla kansalaisten ja kuntalaisten – auttamisen pitäisi olla mahdollista yhdistelmällä, jossa on mukana fyysinen tuote, palveluosuus ja digitaalinen pala.
– Kolmas periaate on varmasti vaikein, sillä muutoksen pitäisi tapahtua korvien välissä. Jokainen muutos, jopa katastrofi, on kasvumahdollisuus, jos se sellaisena älytään nähdä. Paras keino ajattelun jumppaamiseen on olla mukana maailmanmenossa ja ottaa osaa kansainvälisiin verkostoihin.
Tutkijan mukaan epävarmuuksiin kannattaa varautua myös omassa elämässä.
– Kannattaa uhrata yksi iltahetki sen varmistamiseen, että oma perhe selviää, kun pankkikortti ja liikenneyhteydet eivät toimi ja sähköt ovat poikki. Jos mahdollista, itselleen kannattaa kehittää osaamista, jota voi käyttää monella tavalla, jottei elämä ole yhdestä työpaikasta kiinni.
Uutissuomalaisen debatissa esitetään punnittuja puheenvuoroja ajankohtaisista aiheista kerran viikossa lauantaisin. Uutissuomalaisen debatti on valtakunnallinen mielipidesivu, jota tuottaa Mediatalo Keskisuomalaisen ja sanomalehti Karjalaisen yhteistoimitus Uutissuomalainen. Yhteystiedot: debatti@uutissuomalainen.fi, Iida Tiihonen 044 4062393 ja Mikko Välimaa 040 0133951.