Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Marin: Hallitus puoltaa THL:n suositusta kasvomaskien käytöstä, etätyösuositus voimaan uudelleen alueellisena

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallitus puoltaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) antamaa suositusta kasvomaskien käyttämisestä joukkoliikenteessä ja muissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista.

Marinin mukaan ihmiset hankkisivat maskinsa lähtökohtaisesti itse, mutta kunnat huolehtisivat siitä, että maskeja on saatavissa kaikkein haavoittuvimmissa asemissa oleville vähävaraisille ilmaiseksi. Valtio korvaa tämän kunnille normaalissa budjettimenettelyssä.

– Haluan tässäkin yhteydessä välittää sen viestin kentälle, sairaanhoitopiireille ja kunnille, että valtio kattaa kustannukset, joita syntyy koronaan liittyen, testaukseen liittyen ja esimerkiksi maskisuositukseen liittyen, Marin sanoi.

Marin kertoi maskisuosituksesta tiedotustilaisuudessa hallituksen koronatilanteesta käymien neuvottelujen jälkeen torstaina.

Suurten kaupunkien joukkoliikenne maskittuu

Helsingin seudun joukkoliikenne HSL, Tampereen seudun joukkoliikenne Nysse ja Oulun joukkoliikenne tiedottivat torstaina ottavansa käyttöön kasvomaskisuosituksen hallituksen ohjeiden mukaisesti.

Myös Jyväskylän kaupunki ilmoittaa suosittavansa kasvomaskien käyttöä julkisessa liikenteessä sekä joukkotapahtumissa.

Helsingin kaupunki tiedotti torstaina tarjoavansa maskit työtehtävissä niitä tarvitseville. Maskeja työtehtävissä tarvitsevia ovat esimerkiksi sosiaali- ja terveysalalla toimivat. Helsingin kaupunki kertoo tiedotteessa myös valmistelevansa maskien jakamista vähävaraisille kaupunkilaisille ja tiedottavansa asiasta myöhemmin erikseen.

Jyväskylän kaupunki kertoo tiedotteessa jakavansa maskeja vähävaraisille sosiaalipalveluiden kautta. Maskien jakamisen järjestelyistä tullaan tiedottamaan erikseen.

Turun seudun joukkoliikenne Fölissä otettiin käyttöön kasvomaskisuositus jo ennen hallituksen suositusta.

Turun kaupunki kertoo tiedotteessaan, että maskien jakelu vähävaraisille pyritään aloittamaan ensi viikolla. Asiaa on valmisteltu yhteistyössä kaupungissa toimivien järjestöjen ja diakonian kanssa. Tiedotteen mukaan Turun kaupunki tulee hankkimaan ja maksamaan hengitysmaskit niille omille työntekijöilleen, joiden työnkuvaan liittyy kansallinen maskisuositus.

Lahden kaupunki ilmoittaa suosittelevansa maskien käyttöä joukkoliikenteessä erityisesti ruuhka-aikoina. Lahdessa maskien jakamisesta taloudellisesti heikommassa asemassa oleville vastaa Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä. Yhtymä pyrkii tiedottamaan käytännön toimista mahdollisimman pian.

VR suosittelee torstaina julkaisemassaan tiedotteessa asiakkailleen maskien käyttöä lähi- ja kaukoliikenteessä. Maskinkäyttö ei kuitenkaan ole matkustajille pakollista, ja junassa voi matkustaa myös ilman maskia. Jatkossa junassa työskentelevä henkilökunta käyttää työvuoronsa ajan kasvomaskia.

VR kertoo tiedotteessa, että kotimaisia kasvomaskeja ja käsidesiä on myynnissä kaukoliikenteen junissa ja asemien lipunmyyntipisteissä.

Suositusta laajennetaan, jos tilanne muuttuu

THL antoi tiedotustilaisuudessa odotetusti alueellisen kasvomaskisuosituksen. Maskeja suositellaan käytettäväksi sellaisten sairaanhoitopiirien alueella, joissa tartuntatapauksia on ollut viimeisen kahden viikon aikana.

Asiasta kertoi THL:n johtaja Mika Salminen hallituksen neuvottelujen jälkeen järjestetyssä tiedotustilaisuudessa Marinin puheenvuoron jälkeen.

Salmisen mukaan on mahdollista, että suositusta laajennetaan, jos tilanne muuttuu. Hän korosti, että suositus on vapaaehtoinen. Ihmiset itse päättävät käyttävätkö maskia vai eivät. Pakollista siitä ei Suomessa tule.

Salmisen mukaan THL päätyi suosittelemaan maskeja yli 15-vuotiaille kuultuaan muun muassa lastentautien asiantuntijoita.

– Olemme pohtineet sitä, minkä ikäisenä on edellytyksiä käyttää oikein maskia liikennevälineissä ja muissa tilanteissa, joissa se on tarpeen, Salminen sanoi.

Ensimmäinen suositus

Suomessa ei ole aiemmin koronapandemian aikana annettu virallisia suosituksia kasvomaskien käytöstä. Monissa muissa maissa on otettu vaikean tautitilanteen vuoksi käyttöön jopa suoranaisia maskipakkoja.

Myös Maailman terveysjärjestö WHO on pyörtänyt alkuperäisen kantansa ja antanut suosituksen maskien käyttämisestä julkisilla paikoilla.

Lisäksi Euroopan komissio ja Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus ECDC kehottavat käyttämään maskia junissa, kun turvavälejä ei pystytä pitämään.

Marin: Etätyösuositus voimaan uudelleen alueellisena

Hallitus antaa uuden etätyösuosituksen, jota sovelletaan alueellisena, kertoi Marin. Tällä hetkellä epidemiologisen tilanteen valossa etätyösuosituksen antaminen on perusteltua Helsingin ja Uudenmaan, Varsinais-Suomen ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirien alueella.

– Hallitus käsitteli neuvottelussaan valtiovarainministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön suositusta etätyön käytöstä ja antoi valtioneuvoston istunnossa myös tätä koskevan periaatepäätöksen, pääministeri aloitti.

Pääministeri kertoi, että tilanteessa, jossa terveysviranomaiset toteavat koronavirusepidemian olevan alueellisesti kasvussa, hallitus suosittelee, että kyseisen alueen työpaikoilla siirrytään etätyöhön työtehtävien niin salliessa.

Vastaavasti jos terveysviranomaiset toteavat tartuntojen olevan väestötasolla kasvussa, tulisi Marinin mukaan julkisen sektorin työntekijöiden etätyöskennellä.

– Hallitus suosittaa vastaavaa laajaa etätyötä myös yksityiselle sektorille, pääministeri lisäsi.

Keskuskauppakamari: Etätyön tarve tiedetään parhaiten työpaikoilla

Keskuskauppakamarin torstaina julkaiseman kannanoton mukaan hallituksen antama etätyösuositus ei saa johtaa siihen, että kaikki työntekijät siirtyvät kategorisesti etätöihin niillä alueilla, joita hallituksen etätyösuositus koskee. Keskuskauppakamari muistuttaa, että etä- ja lähityön tarve ja tilanne tiedetään parhaiten yritys- ja työpaikkakohtaisesti.

– Toiset työtehtävät ovat sellaisia, joiden hoitaminen työpaikalla lähityössä on välttämätöntä tai helpompaa kuin etänä. Toiset työtehtävät taas hoituvat etänä aivan yhtä hyvin kuin lähityössä. Myös toimitilat ja ihmiset ovat erilaisia ja heidän tarpeensa erilaisia. Tämän arvioimisessa hallituksen pitää luottaa suomalaisiin työnantajiin ja työntekijöihin, Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Anne Horttanainen sanoo tiedotteessa.

Suositus vain hetken poissa voimasta

Aiemmin keväällä asetettu etätyösuositus koski pääasiassa julkista sektoria. Silti myös yksityinen sektori siirtyi keväällä laajalti etätyöhön, kun hallitus suositteli etätyöskentelyä. Työssäkäyvistä lähes 60 prosenttia siirtyi Suomessa etätöihin kevään aikana.

– Etätyön tekemisellä on ollut merkittävä vaikutus koronaviruksen leviämisen estämisessä, Marin totesi.

Hallituksen keväällä asettama etätyösuositus päättyi 1. elokuuta. Sen uumoiltiin jo aiemmin tulevan uudelleensuositeltavaksi Suomen kiihtyneen koronavirustartuntojen tilanteen myötä. Etätyösuosituksen elokuun alkuun määritetty päättymispäivä asetettiin 23. kesäkuuta hallituksen linjauksissa.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) kannusti aiemmin elokuun alussa työpaikkoja siirtymään etätyöskentelyyn siltä osin kun se on ollut mahdollista. Ministeri teki myös 5. elokuuta pyynnön etätyösuosituksen päivittämisestä.

Viestinnällistä apua matkailijoille

Hallitus on Marinin mukaan pyytänyt THL:ää valmistelemaan selkeän ohjeistuksen eri maista saapuvia matkustajia koskevista toimista. Maat luokiteltaisiin ohjeistuksessa liikennevalomallilla punaisiin, keltaisiin ja vihreisiin.

Marinin mukaan kyse on viestinnällisestä avusta.

– Olemme halunneet kansalaisille selkeämpää viestintää siitä, millaisten toimien kohteeksi Suomeen saapuva matkustaja voi joutua, hän perusteli tiedotustilaisuudessa hallituksen neuvottelujen jälkeen.

Punaisista eli korkean tautitilanteen maista saapuvat todennäköisesti testataan laajasti ja määrätään viranomaisten arvion mukaisesti viranomaispäätöksellä karanteeniin.

– Jos kyse on riskimaasta, voi pakollinenkin testaus ja karanteenipäätös tulla kysymykseen.

Keltaisesta maasta saapuvalle lähtökohtana on omaehtoinen karanteeni ja vihreästä maasta saapuvalle omaehtoiselle karanteenille ei ole tarvetta. Vihreä maa on sellainen, jossa on ollut alle kahdeksan tautitapausta sataatuhatta asukasta kohti viimeisen kahden viikon aikana.

Marinin mukaan on kuitenkin hyvä huomioida, että myös pienemmän tartuntariskin maasta saapuville henkilöille voivat viranomaiset määrätä karanteenin, jos heidän kohdallaan on perusteltu epäilys koronavirukselle altistumisesta.

Hallitus arvioi jälleen viikon kuluttua eri maiden tilannetta.

Hallitus on Marinin mukaan myös pyytänyt THL:ää selvittämään karanteenille vaihtoehtoisia keinoja varmistaa matkustajien terveysturvallisuus. Sellainen voisi olla esimerkiksi kaksivaiheinen testaus maahan saavuttaessa.

Tämä tehdään siksi, että hallituksen tavoite on pitkällä aikavälillä päästä avaamaan yhteiskuntaa.

Testien ja karanteenien tarkoitus ehkäistä viruksen leviämistä

Marinin mukaan hallituksen neuvotteluissa merkittiin tiedoksi katsauksen muistio tartuntatautilain mukaisesta toiminnasta rajanylityspisteillä.

– Riskimaista saapuvien henkilöiden testaamisen ja viranomaisten tekemien karanteenipäätösten tavoitteena on ehkäistä koronatartuntojen leviämistä Suomeen, Marin perusteli.

Testaaminen olisi ensisijaisesti vapaaehtoista, mutta myös pakollinen testaus on tartuntatautilain mukaan mahdollista viranomaispäätöksin.

– Mikäli Suomeen saapuu henkilö riskialueelta, viranomaisten on lisäksi mahdollista tehdä henkilökohtainen karanteenipäätös. Pakollinen testaus tai karanteeni on aina viranomaisten päätös, ja se perustuu tartuntatautilääkärin arvioon. Kyseessä ei ole poliittinen päätös, eikä hallitus ole tällaista käsitellyt, Marin toisti jälleen.

Hän on joutunut useaan otteeseen kommentoimaan perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) aiempia puheita korkean tautiriskin maista Suomeen matkustavien pakkokaranteeneista ja -testeistä.

STM selvittää korvauksia

Keskiviikkona monet ministerit ilmoittivat pitävänsä epäoikeudenmukaisena sitä, että korkean riskin maihin lomailutarkoituksessa matkustaneet saisivat palattuaan nauttia karanteenissa tartuntatautipäivärahaa.

Tätä mieltä on sanonut olevansa myös Marin, mutta lainsäädännöllisesti viranomaisten määräämässä pakkokaranteenissa syntyneet ansiomenetykset korvataan lainsäädännön nojalla.

Marinin mukaan STM selvittää, voiko lainsäädäntöä tältä osin muuttaa.