Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Fortum pistää Loviisan ydinvoimalan käytön jatkamisen tai voimalan sulkemisen arvioitavaksi – tietoa kerätään mahdollista uutta käyttölupahakemusta varten

Energiayhtiö Fortum on käynnistänyt Loviisan ydinvoimalaitoksen YVA-menettelyn, jossa arvioidaan voimalaitoksen mahdollisen käytön jatkamisen tai käytöstä poiston ympäristövaikutuksia.

Selvitettävänä ovat myös matala- ja keskiaktiivisen jätteen loppusijoituslaitoksen ympäristövaikutukset.

Loviisan ydinvoimalaitoksen ensimmäisen yksikön käyttölupa on voimassa vuoden 2027 ja toisen yksikön vuoden 2030 loppuun saakka.

– Tässä menettelyssä arvioimme sekä voimalaitoksen kaupallisen käytön jatkamisen että käytöstä poiston vaikutuksia ympäristöön, ihmisten terveyteen ja turvallisuuteen sekä ympäröivään yhteiskuntaan ja talouteen, sanoo apulaisjohtaja Thomas Buddas Loviisan voimalaitokselta tiedotteessa.

Hänen mukaansa Loviisan voimalaitos on teknisesti hyvässä kunnossa ja täyttää tämän päivän turvallisuusvaatimukset.

– Nyt toteutettavan ympäristövaikutusten arvioinnin avulla keräämme tietoa mahdollista uutta käyttölupahakemusta varten, Buddas kertoo.

YVA-menettely kestää noin puolitoista vuotta

YVA-menettely on kaksivaiheinen ja se kestää noin puolitoista vuotta. Ensimmäinen ohjelmavaihe sisältää Fortumin suunnitelman ympäristövaikutusten arvioinnista. Toisessa vaiheessa toteutetaan ympäristövaikutusten arviointi annettujen lausuntojen ja mielipiteiden pohjalta.

– Me Fortumissa uskomme, että ydinvoimaa tarvitaan vielä pitkään. Hiilidioksidipäästöttömänä, luotettavana ja sääoloista riippumattomana energianlähteenä ydinvoima auttaa osaltaan vastaamaan nykypäivän energiantarpeisiimme ja hillitsemään ilmastonmuutosta yhdessä uusiutuvan energian kanssa, Buddas sanoo.