Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kauppakamarit: Viennin syöksykierre EU:n ulkopuolelle oikenemassa – kesäkuussa pudotusta enää kuusi prosenttia

Suomen tavaravienti EU:n ulkopuolelle supistui kesäkuussa enää kuusi prosenttia, ilmenee Kauppakamarien vientiasiakirjoista. Viime viikolla Tulli ilmoitti Suomen viennin arvon laskeneen EU-maihin toukokuussa 31,7 prosenttia ja EU:n ulkopuolelle 30 prosenttia.

Kauppakamarien mukaan Suomen viennissä saattaa näin olla orastavia merkkejä paremmasta. Ratkaisevaa kuitenkin on se, kuinka nopeasti Eurooppa toipuu koronakriisistä.

– Tuoreet Kauppakamarien vientiasiakirjatilastot yllättävät myönteisesti. Riski Suomen viennin täydellisestä hyytymisestä koronan vuoksi vaikuttaa olevan ainakin tilapäisesti helpottumassa, arvioi Keskuskauppakamarin johtaja Timo Vuori tiedotteessa.

Hän huomauttaa kuitenkin, että Kauppakamarien vientiyrityksille myöntämien alkuperätodistusten määrät kuvaavat hyvin Suomen viennin kehitystä erityisesti EU:n ulkopuolelle kuten Kiinaan, Intiaan, Venäjälle ja arabimaihin, mutta ne eivät kerro EU-maiden välisestä kaupasta.

– Yli 60 prosenttia viennistämme menee EU-maihin, joten nyt on ratkaisevaa, kuinka nopeasti EU-maat toipuvat ja epävarmuus tulevaisuudesta hellittää, Vuori sanoo.

EU:n elpymispaketista apua Suomen viennin ahdinkoon

Hän muistuttaa, että EU:n elpymispaketista on apua Suomen viennin ahdinkoon.

– EU:n elpymispaketissa on kyse myös suomalaisten työpaikkojen turvaamisesta, ei velkaantuneiden EU-maiden löysästä rahoittamisesta, Vuori sanoo.

Hänen mukaansa on hyvä, että Suomessa kannetaan huolta EU-maiden velkaantumisesta ja EU:n perustamissopimusten noudattamisesta, mutta samalla olisi tarjottava rakentavia vaihtoehtoja EU:n kehittämiseksi.

– Pelkällä vastustamisella maalaa EU:ssa itsensä nurkkaan, sillä EU on kompromissien tekemistä 26 muun EU-maan kanssa, Vuori painottaa.