Yhdysvalloissa koronatartuntojen määrä nousee edelleen rajusti – vuorokaudessa yli 65 000 uutta tartuntaa

Yhdysvalloissa koronavirustartuntojen määrä jatkaa rajua nousua. Torstaina maassa kerrottiin 65 551 uudesta tartunnasta, mikä on uusi vuorokausikohtainen ennätys. Luku perustuu baltimorelaisen Johns Hopkins -yliopiston seurantaan.

Edellinen vuorokausiennätys, noin 60 200 tartuntaa, on tiistailta.

Yhteensä tartuntoja on todettu jo yli 3,1 miljoonaa, mikä on eniten maailmassa. Koronavirukseen liittyviä kuolemia on tilastoitu yli 133 000, mikä sekin on maailmanlaajuisesti korkein maakohtainen luku. Yhdysvalloissa on noin 330 miljoonaa asukasta.

Todettujen tartuntojen määrät ovat viime viikkoina olleet nousussa erityisesti maan läntisissä ja eteläisissä osavaltioissa.

Asiantuntijat ovat varoittaneet, että myös kuolemien määrä saattaa lähiaikoina kääntyä uuteen nousuun. Keskiviikkoillan ja torstain-illan välisenä aikana tilastoitiin Johns Hopkinsin mukaan noin tuhat uutta kuolemaa.

Presidentti Donald Trump on sitkeästi sitä mieltä, että tartuntamääriä selittää laaja testaus.

– Syy siihen, että meillä on niin paljon tapauksia verrattuna huonommin pärjänneisiin maihin on se, että testauksemme on suurempaa ja parempaa. Olemme testanneet 40 miljoonaa ihmistä. Jos olisimme testanneet 20 miljoonaa, tapauksia olisi puolet nykyisestä, Trump tviittasi torstaina.

Asiantuntijat ovat toistuvasti todenneet, että Trumpin väite on vailla todellisuuspohjaa, kertoo muun muassa uutiskanava CNN .

Boliviassa tulossa vaalit keskellä epidemiaa

Boliviassa maan väliaikaisella presidentillä Jeanine Anezilla, 53, on todettu koronavirustartunta. Presidentti kertoi tartunnastaan torstaina Twitterissä. Hän ilmoitti voivansa hyvin, jatkavansa töitään ja pysyvänsä karanteenissa 14 päivää.

Myös neljällä Bolivian hallituksen ministerillä on viime päivinä todettu tartunta. Lisäksi senaatin puheenjohtaja Eva Copa kertoi keskiviikkona vetäytyvänsä eristykseen varotoimena.

– Koska niin monen testitulos on viime viikkoina ollut positiivinen, minäkin tein testin, Anez sanoi.

Bolivia on ollut poliittisesti kovilla. Maan entinen presidentti Evo Morales syrjäytettiin vallasta marraskuussa, minkä jälkeen maata on johtanut väliaikainen hallitus. Uudet vaalit oli tarkoitus pitää toukokuun alussa, mutta koronatilanteen vuoksi niitä lykättiin.

Nyt Boliviassa on määrä järjestää vaalit alle kahden kuukauden päästä syyskuussa – koronaepidemiasta huolimatta.

Noin 11 miljoonan asukkaan Boliviassa on todettu yhteensä noin 43 000 tartuntaa ja noin 1 500 virukseen liittyvää kuolemaa. Hallitus on arvioinut, että vaaleihin mennessä tartuntoja olisi jo noin 130 000.

Brasilian Bolsonaro kehuu kiisteltyä lääkettä

Latinalaisessa Amerikassa koronatartuntoja on tavattu myös joidenkin muiden maiden korkeimmassa johdossa. Esimerkiksi Brasilian presidentin Jair Bolsonaron, 65, koronatartunnasta kerrottiin tiistaina.

Bolsonaro kertoi torstaina käyttävänsä malarialääke hydroksiklorokiinia koronavirustartunnan hoitoon. Hänen mukaansa lääkkeen käyttö on auttanut hänen vointiinsa. Hydroksiklorokiinin tehosta covid-19-taudin hoidossa ei ole saatu näyttöä, ja lääkkeen käyttö koronavirukseen on jakanut mielipiteitä tiedemaailmassa.

Noin 210 miljoonan asukkaan Brasiliassa tartuntoja on lähes 1,8 miljoonaa. Kuolemia on tilastoitu yli 69 000.

Maailmassa koronavirustartuntoja on todettu jo miltei 12,3 miljoonaa. Uutistoimisto AFP:n mukaan tartunnoista liki puolet on tilastoitu Yhdysvalloissa ja Latinalaisessa Amerikassa. Virukseen liittyviä kuolemia on maailmassa noin 555 000.

Todellisuudessa tartuntoja lienee kuitenkin tilastoitua enemmän. Testauksen kriteerit ja testien saatavuus vaihtelevat eri maissa, eikä kaikkia tartuntoja varmisteta testein.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka