Euroryhmän uudeksi puheenjohtajaksi Irlannin valtiovarainministeri – Suomen Vanhanen arvioi, että uudella puheenjohtajalla on hyvät edellytykset sovittaa yhteen jäsenmaiden erilaisia näkemyksiä.

Euroryhmän uudeksi puheenjohtajaksi on valittu Irlannin valtiovarainministeri Paschal Donohoe. Hän voitti torstai-illan äänestyksessä Espanjan valtiovarainministeri Nadia Calvinon ja Luxemburgin Pierre Gramegnan.

Euromaiden valtiovarainministereistä koostuva euroryhmä on epävirallinen ryhmä, jonka tehtävänä on koordinoida euromaiden talouspolitiikkaa ja edistää talouskasvua. Se kokoontuu yleensä kerran kuukaudessa.

Puheenjohtajakisassa Donohoe korosti haluaan toimia sillanrakentajana pohjoisen ja etelän välillä. Donohoelle tukea osoitti esimerkiksi keskustaoikeistolainen Euroopan kansanpuolue EPP, joka on eurooppalainen puolueryhmittymä.

Kisan ennakkosuosikkina pidettiin kuitenkin Espanjan Calvinoa, sillä hänellä oli takanaan suurten euromaiden tuki. Euroryhmässä kullakin jäsenmaalla on yksi ääni, joten voittoon asti suurten tuki ei kantanut.

Puheenjohtaja sorvaa kompromisseja

Euroryhmän puheenjohtajavalintaan liittyy paljon salamyhkäisyyttä ja äänestys on suljettu. Suomea kokouksessa edustanut valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) ei halunnut kommentoida kokouksen jälkeenkään sitä, miten Suomi äänesti.

Vanhanen näkee, että euroryhmän tarve on edelleen aivan keskeinen talouspolitiikan koordinoinnissa. Puheenjohtajan tehtävässä on hänen mukaansa tärkeää kyetä sovittamaan yhteen jäsenmaiden erilaisia näkemyksiä.

– Uskon kyllä, että uudella puheenjohtajalla on tähän hyvät edellytykset, Vanhanen kommentoi.

Koronaviruskriisin aikana euroryhmä on ollut keskeisessä osassa, kun EU rakensi keväällä 540 miljardin euron kriisipaketin.

Nyt käsittelyssä olevan 750 miljardin euron elpymisvälineen sekä monivuotisen rahoituskehyksen osalta neuvottelut käydään sen sijaan EU-maiden johtajien pöydässä.

Euroryhmän puheenjohtajakisa pyörähti käyntiin, kun väistyvä puheenjohtaja Centeno ilmoitti kesäkuussa, ettei hae päättyvälle kaudelleen jatkoa. Centeno luopui myös ministeripestistään Portugalissa.

Euroryhmän aiemmat puheenjohtajat ovat olleet Luxemburgin Jean-Claude Juncker ja Hollannin Jeroen Dijsselbloem.

Euroryhmän puheenjohtajan kausi on 2,5 vuotta. Uusi puheenjohtaja Donohoe aloittaa tehtävässä virallisesti maanantaina.

Vanhanen huolissaan Suomen hitaasta kasvusta

Torstain kokouksessa keskusteltiin myös EU-komission tällä viikolla julkistamasta talousennusteesta, jossa euroalueen talouden arvioidaan supistuvan tänä vuonna 8,7 prosentilla ja kasvavan ensi vuonna 6,1 prosentilla.

Vanhasen mukaan erittäin huolestuttavaa on se, että ennusteen mukaan talouskriisistä palautuminen vaikuttaa Suomen kohdalla tapahtuvan erittäin huonosti. Komissio on ennustanut ensi vuodelle Suomeen euromaista kaikkein hitainta kasvua. Ennusteen mukaan Suomen talous supistuisi tänä vuonna 6,3 prosentilla ja kasvaisi ensi vuonna vain 2,8 prosentilla.

Vanhanen korostaa, että kriisin vakavuutta ei tule aliarvioida ja muistuttaa, että Suomen viennin veto ja yritysten halu investoida ovat avainasemassa.

– Valitettavasti tässä minun silmissäni palautuu väkisin finanssikriisin kokemukset mieleen. Finanssikriisi muuttui meillä vientialaa koskevaksi investointilamaksi ja sen seurauksena Suomen kaltainen vientimaa menetti hyvin paljon, Vanhanen sanoi.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka