Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Raskaudenkeskeytysten määrän lasku pysähtyi viime vuonna – THL toivoo ilmaisen ehkäisyn kokeilun etenemistä

Raskaudenkeskeytysten määrän väheneminen pysähtyi vuonna 2019, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Keskeytysten määrä on laskenut useana vuonna peräkkäin. Vuonna 2019 kehitys pysyi ennallaan edellisvuoteen verrattuna.

THL:n tilastot kertovat, että vuonna 2019 tehtiin noin 8 700 raskaudenkeskeytystä. Tämä tarkoittaa 7,7:ää keskeytystä tuhatta hedelmällisyysikäistä naista kohti. Hedelmällisyysikäisiksi tilastoidaan 15–49-vuotiaat naiset.

– Vielä on liian aikaista sanoa, pysähtyikö 2010-luvun hyvä kehitys vuoteen 2019 vai onko kyse vain vuosikohtaisesta vaihtelusta, korostaa erityisasiantuntija Anna Heino THL:n tiedotteessa.

– Keskeytysmäärät ovat yhä merkittävästi alhaisemmat kuin esimerkiksi 10 tai 20 vuotta sitten, mutta on hyvä muistaa, ettei keskeytysten alhaista määrää voi ottaa itsestäänselvyytenä eikä mennyttä hyvää kehitystä voida pitää takeena siitä, että keskeytysmäärät laskevat tulevaisuudessakin. Raskaudenkeskeytysten vähentämiseksi tulee tehdä jatkuvaa työtä.

Tilastojen mukaan 51,2 prosenttia vuonna 2019 raskauden keskeyttäneistä oli synnyttänyt ainakin kerran ennen keskeytystä. Raskaudenkeskeytyksistä 37,3 prosenttia tehtiin naisille, joille oli tehty keskeytys jo aiemmin.

THL korostaa tiedotteessaan sopivaa ehkäisyä raskaudenkeskeytysten määrään vaikuttavana keinona. THL:n mukaan erityisesti sopivan ehkäisyn oikea-aikaisella valinnalla voidaan vaikuttaa sekä toistuviin että synnyttäneiden naisten raskaudenkeskeytyksiin.

THL toivoo tiedotteessaan myös, että nykyiseen hallitusohjelmaan kirjattu ilmaisen ehkäisyn kokeilu etenisi koronaviruksen tuomasta viivästyksestä huolimatta. Kokeilu koskisi alle 25-vuotiaita suomalaisia.