Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Unicef: Aliravittuja alle viisivuotiaita voi olla Jemenissä 2,4 miljoonaa vuoden loppuun mennessä

Aliravittujen alle viisivuotiaiden määrä voi kasvaa Jemenissä viidenneksellä eli 2,4 miljoonaan vuoden loppuun mennessä, selviää YK:n lastenjärjestö Unicefin tuoreesta raportista. Jopa 30 000 jemeniläislasta on vaarassa ajautua hengenvaaralliseen aliravitsemukseen seuraavan kuuden kuukauden aikana.

Samaan aikaan jopa miljoona lasta on vaarassa jäädä vaille elintärkeitä mikroravinteita ja vitamiineja humanitaarisen avun rahoituksen jäätyä vajaaksi tänä keväänä, Unicef lisää. Myös puoli miljoonaa raskaana olevaa naista ja imettävää äitiä on jäämässä vaille ravintolisiä ja neuvontaa lasten ravitsemuksesta.

Jemenissä on YK:n mukaan käynnissä yksi maailman pahimmista humanitaarisista katastrofeista. Vuonna 2015 alkaneessa sisällissodassa on kuollut kymmeniätuhansia siviilejä viiden viime vuoden aikana, ja maan talous sekä terveydenhuolto ovat romahtaneet.

Koronavirus uhkaa jo valmiiksi vaikeassa tilanteessa olevaa maata

Unicefin mukaan vuosia jatkuneiden levottomuuksien takia vain puolet Jemenin terveyskeskuksista on toiminnassa, ja niissäkin on valtava pula lääkkeistä ja varusteista sekä henkilökunnasta.

Alle viisivuotiaista lapsista 6 600 on vaarassa menehtyä ehkäistävissä oleviin syihin vuoden loppuun mennessä, Unicef arvioi. Tähän ikäluokkaan kuuluvista lapsista viisi miljoonaa on jäämässä ilman elintärkeitä perusrokotteita.

Koronavirus uhkaa levitä Jemenissä, sillä puhtaasta vedestä ja sanitaatiopalveluista on pulaa. Unicefin mukaan lähes kymmenellä miljoonalla lapsella ei ole riittäviä mahdollisuuksia hygieniasta huolehtimiseen ja määrän on ennustettu kasvavan kolmella miljoonalla heinäkuun loppuun mennessä.

Koronavirus ei ole ainoastaan uhka lasten terveydelle. Koulujen sulkeuduttua koronavirusepidemian takia 7,8 miljoonaa lasta on pudonnut maassa koulutuksen ulkopuolelle, Unicef kertoo.

Entisestään heikentyneessä taloustilanteessa tämä kasvattaa lasten riskiä ajautua lapsityöhön ja lapsiavioliittoihin sekä värväytymistä aseellisiin ryhmiin. Kuluneen viiden vuoden aikana YK on kirjannut ylös lähes 3 500 tapausta, joissa jopa 10-vuotiaita lapsia on värvätty ja hyväksikäytetty aseellisissa ryhmissä.