Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turvapaikanhakijoiden työnteon kolmen ja kuuden kuukauden karensseista luovutaan maanantaina

Turvapaikanhakijat saavat maanantaista lähtien työskennellä maa-, metsä-, puutarha- ja kalatalouden tehtävissä ilman kolmen ja kuuden kuukauden karenssiaikaa.

Lakimuutoksen tarkoituksena on helpottaa kausityövoiman saamista.

Turvapaikanhakijoiden oikeutta työntekoon laajennetaan tilapäisellä muutoksella ulkomaalaislakiin. Laki on voimassa lokakuun loppuun asti.

Hallitus esitti asiaa koskevan väliaikaisen lain vahvistamista torstaina. Se on tarkoitus vahvistaa perjantaina presidentin esittelyssä.

Karenssiajoista luopuminen koskee niitä turvapaikanhakijoita, joilla on väliaikaisen lain voimaan tullessa kansainvälistä suojelua koskeva asia vireillä joko Maahanmuuttovirastossa tai hallintotuomioistuimessa. Muutoksella poistetaan jäljellä oleva karenssiaika niiltä turvapaikanhakijoilta, joiden hakemuksista ei ole kulunut mainittua kolmen tai kuuden kuukauden karenssiaikaa.

Lisäksi turvapaikanhakijat voivat tilapäisesti jatkaa työntekoa nykyistä pidempään maa-, metsä-, puutarha- ja kalatalouden tehtävissä. Jos turvapaikanhakija saa kielteisen turvapaikkapäätöksen ja häntä koskeva maastapoistamispäätös tulee täytäntöönpanokelpoiseksi, hän voi kuitenkin jatkaa työntekoa sen aikaa, kun hän on poikkeusolojen vuoksi maassa ja saa vastaanottopalveluja.

Koronaviruspandemian vuoksi asetettujen matkustusrajoitusten takia ulkomaisen työvoiman maahantulo on vähentynyt merkittävästi. Haasteena on saada riittävästi työvoimaa etenkin kausityöntekijöitä tarvitseville maa-, metsä-, puutarha- ja kalatalouden aloille. Hallitus linjasi neuvottelussaan 6. toukokuuta maa- ja puutarhatiloilla tarvittavan kausityövoiman saatavuuden turvaamisesta.