Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kymmenet tuhannet uhmasivat kieltoja ja kokoontuivat muistelemaan Taivaallisen rauhan aukion verilöylyä Hongkongissa

Kymmenet tuhannet ihmiset ympäri Hongkongin erityishallintoaluetta uhmasivat torstaina viranomaisten kieltoja sytyttämällä kynttilöitä ja kokoontumalla muistelemaan Taivaallisen rauhan aukion verilöylyn vuosipäivää.

Muistopäivän vietto on kielletty Hongkongissa tänä vuonna ensimmäistä kertaa kolmeen vuosikymmeneen koronavirusepidemian vuoksi. Hongkongin demokratia-aktivistien mukaan kyseessä on pelkkä tekosyy mielenilmauksen kieltämiseen.

Eniten väkeä kertyi Victorian puistoon, joka on perinteisesti ollut vuosipäivän mielenosoitusten pääpaikka.

– Olen tullut tänne kynttiläkulkueeseen 30 vuotta muistaakseni kesäkuun 4. päivän uhreja. Tämä vuosi on kuitenkin minulle erityisen tärkeä, koska Hongkong on joutunut samanlaisen sorron kohteeksi saman hallinnon taholta, aivan samalla tavalla kuin tapahtui Pekingissä, sanoi pelkän sukunimensä Yip, 74, kertonut mies uutistoimisto AFP:n haastattelussa.

Poliisi kertoi Twitterissä pidättäneensä mustiin pukeutuneita protestoijia ainakin Mongkokin alueella.

Opiskelijoiden masinoimat mielenosoitukset saivat verisen lopun, kun armeija avasi 31 vuotta sitten Taivaallisen rauhan aukiolla Pekingissä tulen kohti mielenosoittajia. Mielenosoittajista sadat tai peräti tuhannet kuolivat. Tarkkaa määrää ei tiedetä vieläkään.

Parlamentti hyväksyi laululain

Hongkongin parlamentti hyväksyi torstaina kiistellyn laululain. Lakiesityksen myötä Kiinan kansallislaulun halventamisesta voidaan rangaista kovilla vankilatuomioilla.

Manner-Kiinan tukema lakiesitys hyväksyttiin äänin 41 puolesta ja yksi vastaan. Paikallisen parlamentin demokratiaa puolustava ryhmittymä ei suostunut antamaan ääntään. Sen sijaan he huusivat iskulauseita, jotka tuomitsivat käsittelyssä olleen lain.

Oppositio vastusti lakialoitetta näkyvästi.

– Jos haluatte ihmisten kunnioittavan kansallislaulua, olette valitettavasti valinneet väärän lähestymistavan, demokratiaa puolustava kansanedustaja Wu Chi-wai sanoi väittelyn aikana.

Hän siteerasi puheenvuorossaan Kiinan kansallislaulun Vapaaehtoisten marssin alkua, jossa julistetaan "Nouskaa kaikki te, jotka ette suostu olemaan orjia". Wun mielestä Kiinan keskushallinto kuitenkin sortaa hongkongilaisia ja heidät pakotetaan hallinnon orjiksi.

Manner-Kiinan hallinto on ollut raivoissaan hongkongilaisille, jotka ovat buuanneet Kiinan kansallislaululle. Erityisesti Kiinan johdon vihan ovat nostattaneet pintaan buuaavat jalkapallofanit.

Uusi laki vaatii vielä Hongkongin hallintojohtajan Carrie Lamin allekirjoituksen. Laki kriminalisoi kansallislaulun halventamisen, ja laulun pilkkaamisesta voi saada pahimmillaan kolmen vuoden vankilatuomion ja sakkoja.

Turvallisuuslaki kiristi tunnelmat

Tilanne Hongkongissa on kiristynyt entisestään sen jälkeen, kun Kiina hyväksyi uuden turvallisuuslain.

Kiinan parlamentin hyväksymän lakiesityksen mukaan Hongkongin alueella on tarkoitus kieltää terroristinen, kumouksellinen ja Kiinan kansallista turvallisuutta vaarantava toiminta.

Turvallisuuslaki on nostattanut laajoja levottomuuksia Hongkongissa. Mielenosoittajat pelkäävät lain käytännössä lopettavan Hongkongin aseman erityishallintoalueena.