Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Boris Johnson lupaa Hongkongin jättäville pääsyä Britanniaan

Britannian pääministeri Boris Johnson lupaa maan ottavan vastaan hongkongilaisia, jos Kiina ottaa kiistellyn turvallisuuslain käyttöön erityishallintoalueella. Johnson kirjoittaa Hongkongin suurimmassa lehdessä South China Morning Postissa, ettei Britannia voi jäädä toimettomaksi, jos Kiina rikkoo maiden sopimusta Hongkongin asemasta.

– Monet Hongkongissa pelkäävät elämäntapansa, jota Kiina on luvannut suojella, olevan uhattuna. Jos Kiina osoittaa pelot oikeutetuiksi, Britannia ei voi hyvällä omallatunnolla vain kohauttaa olkiaan ja mennä pois. Sen sijaan meidän on kunnioitettava sitoumuksiamme ja tarjottava vaihtoehto, Johnson kirjoitti.

Kiinan vastausta ei tarvinnut kauaa odottaa. Ulkoministeriön tiedottajan mukaan Britannian sekaantuminen Hongkongin asioihin kostautuu Britannialle itselleen. Britannian olisi syytä luopua siirtomaa-ajattelustaan ja tunnustaa se tosiasia, että Hongkong on palannut Kiinan hallintaan, tiedottaja lisäsi.

"Historiallinen muutos viisumijärjestelmään"

Noin 350 000 Hongkongin asukkaalla on Britannian merentakaisten alueiden kansalaisuus (British National Overseas, BNO). Lisäksi 2,5 miljoonalla hongkongilaisella on oikeus hakea sitä.

Johnsonin mukaan Britannia on valmis uudistamaan maahanmuuttosääntöjään siten, että BNO-passi oikeuttaisi Britanniassa vähintään 12 kuukauden oleskeluun, joka olisi mahdollista uusia. Hongkongista tuleville annettaisiin myös oikeus työntekoon sekä mahdollisuus hakea kansalaisuutta.

– Tämä merkitsisi yhtä historiamme suurimmista muutoksista viisumijärjestelmäämme. Jos muutos on tarpeellinen, Britannia ottaa kernaasti tämän askeleen, Johnson kirjoittaa.

Varautumisesta keskusteltu liittolaisten kanssa

Britannian ulkoministeri Dominic Raab kertoi eilen keskustelleensa hongkongilaisten mahdolliseen joukkopakoon varautumisesta Britannian liittolaisten kanssa. Raabin mukaan hän oli puhunut niin kutsutun Five Eyes -tiedusteluyhteisön kanssa, johon kuuluvat Britannian ohella Yhdysvallat, Kanada, Uusi-Seelanti ja Australia.

Johnson vetosi lehtikirjoituksessaan Kiinaan, etteivät kaavaillut maahanmuuttojärjestelyt olisi tarpeen. Johnsonin mukaan Britannia ei halua millään muotoa olla esteenä Kiinan nousulle.

– Odotamme Kiinan noudattavan kansainvälisiä sopimuksia juuri sen vuoksi, että meidän puolestamme Kiina on tervetullut maailmanyhteisön johtavien jäsenten joukkoon, Johnson muotoilee.

Britannia luovutti Hongkongin hallinnan Kiinalle vuonna 1997. Samalla sovittiin yksi maa, kaksi järjestelmää -periaatteesta, jonka mukaan hongkongilaiset säilyttävät itsehallintonsa ja vapautensa 50 vuoden ajan. Vain ulkosuhteiden ja puolustusasioiden hoito siirtyi Pekingiin.

Verilöylyn vuosipäivä kiristää tunnelmaa

Kiinan johto aikoo kuitenkin nyt ottaa Hongkongissa käyttöön turvallisuuslain, jonka tarkoituksena on sen mukaan torjua kumouksellista ja terroristista toimintaa. Pekingin mukaan laki on tarpeen, koska Hongkong ei saanut omin toimin hallintaan aluetta viime vuonna kuukausikaupalla ravistelleita protesteja.

Britannian ja monien muiden länsimaiden mielestä turvallisuuslaki rikkoo Kiinan Hongkongin aseman suojelemisesta antamia sitoumuksia. Kiina on tuominnut arvostelun sekaantumiseksi Kiinan sisäisiin asioihin.

Johnsonin lehtikirjoitus osui herkkään aikaan, sillä huomenna torstaina on Tiananmenin verilöylyn vuosipäivä. Hongkong on kieltänyt vuoden 1989 tapahtumien muistotilaisuudet, mutta monien uskotaan uhmaavan kieltoa.

Samaan aikaan Hongkongin alueparlamentti käsittelee lakia, joka kieltäisi Kiinan kansallislaulun halventamisen Hongkongissa.