Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Syyttäjä: United Brotherhoodin johtaja hankki bulvaanijärjestelyin kiinteistön Porvoosta ja nimesi sen itsensä mukaan

Huumeita, aseita, rahaa, väkivaltaa ja talonrakennusprojekti. Näitä on syytteiden mukaan kuulunut rikollisjärjestö United Brotherhoodin johtajan elämään viime vuosien aikana. Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa maanantaina alkaneessa oikeudenkäynnissä päästiin iltapäivällä UB:n johtajan talousrikossyytteiden käsittelyyn.

Syyttäjän mukaan Tero Holopainen hankki itselleen bulvaanijärjestelyn avulla kiinteistön Porvoosta ja antoi sille nimeksi "Kukkiksenmäki" oman lempinimensä mukaan. Erilaisin järjestelyin kiinteistölle perustettiin syyttäjän mukaan asunto-osakeyhtiö, ja rakennutettiin kaksi omakotitaloa ja autotalli.

Rakennusprojektilla pyrittiin syyttäjän mukaan pesemään rikollista rahaa. Toiminta oli järjestetty välikäsien kautta Holopaisen omistusoikeuden piilottamiseksi, syyttäjä katsoo.

Rakennustöiden kustannuksia jätettiin syyttäjän mukaan maksamatta. Holopainen tilasi rakennustavaraa, pihamursketta ja tuhansien neliöiden asfaltointiyön, ja jätti niistä muodostuneet liki 80 000 euron laskut maksamatta, syyttäjä sanoo.

Syyttäjän mukaan kiinteistölle teetettiin lisäksi LVI-töitä 16 000 euron edestä ja Holopainen ryhtyi väkivalloin vaatimaan summaan alennusta. Laskun saavuttua Holopainen oli syyttäjän mukaan tarttunut urakoitsijaa rinnuksista ja kuristanut tätä ja vaatinut laskun puolitusta. Hintaa oli lopulta alennettu perusteettomasti, mutta sekin oli jätetty pääosin maksamatta, syyttäjä sanoo.

Syyttäjä vaatii oikeudenkäynnissä Holopaiselle 13 vuoden vankeusrangaistusta. Holopaisen puolustus ei maanantaina vielä päässyt ääneen oikeudessa. Miehen oikeusavustaja sanoi viime viikolla, että kaikki syytteet tullaan kiistämään.

Teetätti syyttäjän mukaan virtsatestejä jäsenillä

Talonrakennusprojektiin liittyvän epäillyn törkeän rahanpesun, törkeän petoksen ja muiden rikosten lisäksi Holopaisen syytetään pahoinpidelleen jengin jäsenen rangaistuksena asemansa kyseenalaistamisesta. Syyttäjän mukaan törkeä pahoinpitely tapahtui vuonna 2018 Tuusulassa UB:n kerhotilassa.

Holopainen viilsi toista miestä miekalla tai muulla teräaseella käteen ja päähän, syyttäjä sanoo. Miehelle aiheutui muun muassa useita senttejä pitkä, luuhun ulottuva haava. Syyttäjän mukaan väkivallan syy oli se, että mies oli arvostellut Holopaisen toimintaa johtajana. Tarkoitus oli syyttäjän mukaan osoittaa muille jäsenistä, mitä kyseenalaistamisesta ja arvostelusta seuraa.

Aiemmin aamupäivällä oikeudessa käsiteltiin lisäksi muun muassa Holopaisen syytettä rikollisjärjestöön kuulumisesta. Syytteen mukaan Holopaisen valta on ulottunut vahvasti myös jäsenten henkilökohtaiseen elämään.

Syyttäjän mukaan Holopainen on esimerkiksi määrännyt jäseniä huumeiden käyttökieltoon, jota hän on valvonut virtsatestien avulla. Lisäksi hän on käskenyt jäseniä vaihtamaan kotiensa lukot ja pakkaamaan kiinniottojen varalta valmiiksi ”lusimiskassit”, syyttäjä sanoo.

Varotoimena Holopainen on syyttäjän mukaan ohjeistanut jäseniä välttämään puheluita ja tekstiviestejä ja käsittelemään laittomia tavaroita hansikkailla. Tilakuuntelun pelossa kerhotiloissa on viestitty puhumisen sijaan paperilapuilla, jotka on myöhemmin poltettu tai syöty.

Jemmasi ekstaasia kerhotilan pihalle

Holopaiselle vaaditaan rangaistusta myös useista huumausaine- ja ampuma-aserikoksista. Syyttäjän mukaan hän on määrännyt kymmenien kilojen amfetamiinikaupasta. Yksi yksittäinen huume-erä oli syyttäjän mukaan 27 kilon kokoinen.

Yksi syytekohdista koskee huumeiden viemistä pääkaupunkiseudulta Jyväskylään. Syyttäjän mukaan Jyväskylässä levitettiin amfetamiinia ainakin kilon verran. Paluumatkalla miehen auto pysäytettiin epäillyn liikennerikoksen takia, ja autosta löytyi 12 000 euroa käteistä ja jakelulista, syyttäjä sanoi.

Amfetamiinin lisäksi Holopaisen syytetään pitäneen hallussaan toisen jäsenen kanssa 1 700:aa ekstaasitablettia. Huumeita on syyttäjän mukaan pakattu pusseihin, joita miehet jemmasivat eri puolille jengin kerhotilan pihaa Tuusulassa.

Epäillyt ampuma-aserikokset koskevat muun muassa konepistoolien, kiväärien ja haulikkojen hallussapitoa. Aseita on syyttäjän mukaan löytynyt muun muassa Holopaisen vapaa-ajan asunnolta Lohjalta.

Oikeudenkäynti istutaan Vantaan vankilassa. Media seuraa käsittelyä Itä-Uudenmaan käräjäoikeudesta videoyhteyden välityksellä.