Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rajoituksia synnyttäjien tukihenkilöille aletaan purkaa maanantaina, pääkaupunkiseudulla muutos varovaisin

Rajoituksia synnyttäjien tukihenkilöille aletaan purkaa asteittain ensi maanantaista lähtien. Oireeton tukihenkilö saa jatkossa esimerkiksi vierailla synnyttäneiden osastolla ja osallistua keisarileikkaukseen suuressa osassa sairaanhoitopiirejä.

Linjauksen teki sama valtakunnallinen työryhmä, joka suositti aiemmin sairaanhoitopiireille rajoitusten tiukennusta koronaepidemian vuoksi. Työryhmä koostuu yliopistosairaaloiden synnytyspuolen erikoislääkäreistä.

– Oli herännyt useammassa sairaanhoitopiirissä se ajatus, kun ruvettiin omia lukuja katsomaan, että nythän meillä näyttää todella hyvältä. Puolisot haluttiin mukaan heti kun mahdollista, toteaa työryhmään kuuluva apulaisylilääkäri Outi Palomäki Pirkanmaan sairaanhoitopiiristä.

Hän iloitsee rajoitusten vapautumisesta, koska kertoo nähneensä perheiden surun hankalassa poikkeustilanteessa.

Tampereen yliopistollisessa sairaalassa synnytyksen jälkeisen ajan rajoituksista synnyttäjän tukihenkilölle luovutaan kokonaan tietyin ohjeistuksin. Ohjeet koskevat tukihenkilön terveyttä ja liikkumista.

Epidemian kehityskulkua pelättiin

Valtakunnallista linjausta sovelletaan eri alueilla kunkin maakunnan epidemiatilanteen mukaan. Päijät-Hämeen hyvinvointipiirissä synnyttäneiden osastolle pääsevät maanantaista lähtien vain tukihenkilöt, jotka ovat samalta alueelta, vaikka synnyttäjä itse voi tulla sairaalaan muualtakin, ylilääkäri Anu Nieminen sanoo.

Muun maan tartuntatilanne on poikennut huomattavasti pääkaupunkiseudusta. Niemisen mukaan Päijät-Hämeessä otettiin käyttöön huhtikuun alussa varovainen linja vastasyntyneiden, äitien ja henkilökunnan suojelemiseksi, kun ei tiedetty tilanteen kehittymisestä.

– Ymmärrettävästi ihmiset olivat aluksi harmissaan tästä tilanteesta, mutta suoranaisesti meille tullutta palautetta alun shokkivaiheen jälkeen ei ole paljon ollut. Ihmiset ovat hirveän hyvin sopeutuneet, Nieminen kertoo.

Hän perustelee rajoituksia sillä, että kätilöitä, jotka synnytyksiä osaavat hoitaa, ja lääkäreitä, jotka niissä auttavat, ei ole reserviksi saakka.

– Sen takia meidän alueen tautitilanteeseen nähden rajoitukset olivat tiukkoja. Jossain kohtaa niiden pitäminen on saattanut tuntua pahalta ja nyt tuntuu hyvältä lähteä niitä purkamaan, Nieminen toteaa.

Äitiyspoliklinikan rajoitukset säilyvät

Hus höllentää synnyttäjien tukihenkilöiden läsnäolorajoituksia varovaisimmin. Kaikista Suomen koronavirustartunnoista yli 70 prosenttia on ollut pääkaupunkiseudulla.

Ensimmäisenä tukihenkilöt saavat tulla synnyttäjän ja vastasyntyneen mukaan Helsingin Perhepesähotelliin ensi maanantaista alkaen. Naistenklinikan vieressä Scandic Hotel Meilahdessa sijaitseva Perhepesähotelli on erillään sairaalasta.

Naistentautien ja synnytysten toimialajohtaja Seppo Heinonen pahoittelee, ettei Husissa ole vielä mahdollista avata tukihenkilöiden pääsyä sairaaloissa sijaitseville synnyttäneiden osastoille, vaikka useissa muissa sairaanhoitopiireissä näin tehdäänkin.

Valtakunnallisesti voimassa pidetään edelleen äitiyspoliklinikkaa koskevat rajoitukset, eli tukihenkilö ei toistaiseksi pääse mukaan esimerkiksi seulontaultraäänitutkimuksiin tai lääkärin vastaanotolle.

Tilannetta seurataan nyt joitain viikkoja, minkä jälkeen voidaan harkita sitä, että tukihenkilöt voisivat olla mukana myös äitiyspoliklinikkakäynneillä.