Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jopa 86 miljoonaa lasta vaarassa pudota köyhyyteen koronaviruksen seurauksena tänä vuonna

Koronaviruspandemian aiheuttama talouskriisi voi lisätä köyhyysrajan alapuolella elävien lasten määrää jopa 86 miljoonalla tänä vuonna, kertovat lastenoikeusjärjestöt Unicef ja Pelastakaa lapset selvityksessään. Järjestöjen tarkastelussa oli yli sata matalan ja keskitulotason maata.

Järjestöjen mukaan ilman valtioiden perheitä suojaavia ja tukevia toimia maailmassa voi olla yhteensä 672 miljoonaa köyhyydessä elävää lasta vuoden lopussa. Ennustettu muutos tarkoittaisi 15 prosentin kasvua matalan ja keskitulon maiden lapsiköyhyydessä.

Lapsiköyhyyden järjestöt ennustavat lisääntyvän eniten Euroopassa ja Keski-Aasiassa.

– Toimeentulonsa kanssa sinnittelevät perheet voivat vajota köyhyyteen samalla kun köyhimpien perheiden ahdinko saattaa kasvaa ennennäkemättömiin mittakaavoihin, Unicefin pääjohtaja Henrietta Fore sanoo tiedotteessa.

Selvitys perustuu Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n talousennusteisiin sekä YK:n tulonsiirtoja ja demografiaa käsittelevään dataan.

Kaksi kolmesta tukien ulottumattomissa

Lastenoikeusjärjestöjen mukaan koronakriisin aiheuttamat tulonmenetykset voivat aiheuttaa lapsille esimerkiksi aliravitsemusta, jolleivät perheet pysty huolehtimaan perustarpeista. Myös perheen peruspalveluiden laatu ja saatavuus voivat heikentyä talouskriisin myötä.

Järjestöt muistuttavat, että kaksi kolmasosaa lapsista kasvaa irrallaan sosiaaliturvasta. Heille ja konfliktien keskellä eläville lapsille koronatilanne on erityisen vaikea.

– Miljoonien lasten ajautumisella köyhyyteen on kauaskantoiset seuraukset. Meidän on omien vaikeuksiemmekin keskellä tärkeää tukea niitä, jotka ovat kaikkein heikoimmassa asemassa, sanoo Pelastakaa lapset Suomen kansainvälisten ohjelmien johtaja Anne Haaranen tiedotteessa.

Järjestöt peräänkuuluttavat muun muassa valtioiden sosiaaliturvan, terveydenhuollon ja kouluruokailuiden vahvistamista.