Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Liikuntakyvyttömän avopuolisonsa taposta syytetty mies mielentilatutkimukseen

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus määräsi perjantaina mielentilatutkimukseen miehen, jota syytetään liikuntakyvyttömän avopuolisonsa taposta viime vuoden joulukuussa.

Oikeus toteaa, että syytetty ojensi naiselle insuliinia ja muita lääkkeitä sen jälkeen, kun pariskunta oli keskustellut itsemurhan tekemisestä yhdessä. Mies kävi nukkumaan ja soitti hätäkeskukseen vasta, kun nainen oli kuollut.

Tätä ennen pariskunta oli valvonut kaksi tai kolme vuorokautta. Lisäksi molemmat olivat käyttäneet alkoholia, nainen runsaammin. Käräjäoikeuden välituomion mukaan nainen oli ensimmäisenä sanonut haluavansa tehdä itsemurhan.

Mies annosteli naiselle useiden päivien lääkkeet sekä ojensi tälle useita insuliinikyniä ja laittoi niistä yhteen valmiiksi neulan kiinni. Nainen söi lääkkeet ja pisti itse insuliinin.

Oikeus toteaa, että naisen kuolema aiheutui insuliinin yliannostuksesta yhdistettynä muiden lääkkeiden ja runsaan alkoholin vaikutukseen. Kuolemaan ovat mahdollisesti myötävaikuttaneet myös naisen muut sairaudet.

Pariskunta oli asunut yhdessä kolmisen vuotta, ja mies oli ollut naisen omaishoitaja.

Mies piti tekoaan avunantona itsemurhaan

Käräjäoikeuden mukaan mies ei estänyt avopuolisonsa kuolemaa, vaikka hänellä olisi ollut siihen erityinen velvollisuus. Oikeus katsoo, että mies on tarkoittanut tappaa avopuolisonsa tai ainakin pitänyt tämän kuolemaa varsin todennäköisenä seurauksena toiminnastaan.

Syytetty on katsonut, että hänen menettelyään on pidettävä korkeintaan avunantona itsemurhaan, josta ei tule tuomita rangaistukseen.

Käräjäoikeuden mukaan mies on toiminut rangaistavalla tavalla. Oikeus ottaa kantaa rikosnimikkeeseen vasta mielentilatutkimuksen valmistuttua.

Syyttäjä on vaatinut miehelle vähintään kahdeksan vuoden vankeutta taposta. Lisäksi syyttäjä on esittänyt kaksi vaihtoehtoista syytettä, joista toinen on tapon yritys. Toisen vaihtoehtoisen syytteen mukaan mies syyllistyi törkeään kuolemantuottamukseen tai törkeään vammantuottamukseen.