Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ulkoministeri Pompeo saapui Israeliin tähtilippumaski kasvoillaan

Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo on saapunut vierailulle Israeliin keskustelemaan alueellisesta turvallisuudesta ja Israelin suunnitelmista liittää osia Länsirannasta itseensä.

Pompeon on määrä tavata pääministeri Benjamin Netanjahu ja tuleva puolustusministeri Benny Gantz päivää ennen kuin heidän uusi hallituksensa astuu virkaan.

Laskeutuessaan koneestaan Pompeo oli pukeutunut Yhdysvaltojen lipun värien mukaiseen sinipunavalkoiseen maskiin. Yhdysvaltojen suurlähetystö Jerusalemissa ilmoitti, että varotoimena koronaa vastaan Pompeo ei tapaa suurlähettiläs David Friedmania, jolla kerrotaan olevan lieviä hengitystieoireita. Friedmanilla ei testissä ole todettu koronatartuntaa.

Pompeo on maskin käytössä valinnut toisen linjan kuin presidentti Donald Trump ja varapresidentti Mike Pence, jotka eivät ole halunneet näyttäytyä julkisesti maski kasvoillaan.

Liittäminen "Israelin päätös"

Netanjahun ja Gantzin väliseen hallitussopimukseen on kirjattu, että uusi hallitus voi heinäkuun alusta lähtien alkaa harkita Länsirannan osien liittämistä Israeliin, siten kuin Trumpin rauhansuunnitelmaan on kirjattu. Palestiinalaiset ovat tuominneet amerikkalaissuunnitelman ja katsovat, että se tuhoaa lopullisesti mahdollisuudet saada aikaan pysyvä rauha ja kahden valtion malli.

Pompeo sanoi israelilaislehden haastattelussa ennen matkaansa, että mahdollinen Länsirannan juutalaissiirtokuntien liittäminen Israeliin on Israelille kuuluva päätös.

Presidentti Barack Obaman aikainen Israelin-suurlähettiläs Daniel Shapiro arvioi uutistoimisto AFP:lle, että Trumpin hallinto toivoo liittämisen toteutuvan, koska sen uskotaan kohentavan presidentin kannatusta oikeistolaisten juutalaisten ja evankelisten kristittyjen keskuudessa.

Israelin kanssa 1994 rauhansopimuksen allekirjoittaneen Jordanian pelätään vetäytyvän sopimuksesta, jos Israel päättää liittää Jordanin laakson alueita itseensä. Se on strategisesti tärkeä raja-alue, jonka osuus Länsirannasta on 30 prosenttia.