Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

VTT aikoo hankkia kvanttitietokoneen, joka pystyisi esimerkiksi viruksen tarkkaan mallinnukseen

Teknologian tutkimuskeskus VTT ilmoittaa tavoitteekseen hankkia itselleen Suomen ensimmäisen kvanttitietokoneen. Keskuksen tavoitteena on hankkeen myötä olla maailman johtavia toimijoita kvanttiteknologioissa. Koneen kehittäminen ja rakentaminen toteutetaan innovaatiokumppanuutena, joka on avoin kansainväliselle kilpailutukselle.

Kvanttitietokone on kehitteillä oleva laite, jonka laskentatehon on tarkoitus ylittää selvästi nykyisten tietokoneiden ja supertietokoneiden laskentakyky. Samalla koneen ongelmanratkaisukyky kehittyisi suuresti.

– Tulevaisuudessa kvanttitietokone voi mahdollistaa esimerkiksi virusten ja lääkeaineiden tarkan mallinnuksen tai uusien materiaalien suunnittelun, joka on mahdotonta perinteisillä menetelmillä, VTT:n toimitusjohtaja Antti Vasara kertoo tiedotteessa.

VTT:n mukaan kvanttitietokoneen kehittäminen takaa Suomelle arvokkaan aseman uuden teknologian etujoukossa.

Hanke kestää vuosia ja jakautuu kolmeen vaiheeseen, VTT kertoo. Ensimmäisessä vaiheessa tavoitteena on luoda vähintään viiden kubitin kvanttitietokone.

Kubitti eli kvanttibitti on kvanttitietokoneen pienin käsiteltävissä oleva tiedon osa. Määreenä se siis vastaa perinteisen tietokoneen bittiä tiedon perusosana. Kvanttitietokoneen suuri teho perustuu siihen, että kubitti voi olla useassa tilassa yhtä aikaa, kun perinteisen bitin pitää valita kahden tilan välillä.

VTT arvioi hankkeen kokonaiskustannukseksi noin 20–25 miljoonaa euroa.