Pidä piposta kiinni, takatalvia voi vielä olla tuloillaan

Sää on taas pilvinen koko maassa. Markku Ulander / LEHTIKUVA

STT

Vuorellisia takkeja ja lämpimiä sormikkaita ei välttämättä kannata vielä pakata varastoon. Foreca arvioi tiistaina julkaistussa blogitekstissään, että takatalvia saattaa vielä olla tulossa.

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen (ECMWF) kuukausiennusteen perusteella näyttää siltä, että sää pysyy Suomessa tavanomaista kylmempänä pitkälle kesäkuuhun. Ennusteessa näkyy Forecan mukaan kylmän ilman purkauksille suotuisa ilmanpainejakauma, jossa maan länsipuolella ilmanpaine on tavanomaista korkeampi ja itäpuolella puolestaan tavanomaista matalampi.

– Tässä asetelmassa tuuli kävisi pohjoisen ja idän väliltä, mikä on tähän aikaan vuodesta yksi kylmimpiä ilmansuuntia, blogitekstissä kirjoitetaan.

Foreca muistuttaa, että tammi- ja helmikuu olivat Suomessa laajalti ennätyslämpimiä. Huhtikuu oli kuitenkin maan keski- ja pohjoisosassa tavanomaista kylmempi, ja samaa kohtaloa Foreca ennakoi toukokuulle.

– Jos aikaisempiin merkkeihin on uskominen, lämmin talvi voi kostautua viileänä kesänä, vaikka pitkäaikaista tilastollista näyttöä tälle väittämälle ei olekaan osoitettu, blogitekstissä lukee.

Heinäkuu voi olla helteinen tai sitten ei

Myös Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Kaisa Solin kertoo, että tuorein kuukausiennuste näyttää keskimääräistä viileämpää säätä. Ennuste on näyttänyt samankaltaiselta jo jonkin aikaa.

Vielä tämän hetken ennusteesta ei Solinin mukaan kuitenkaan voida päätellä mitään siitä, millaisissa päähineissä kesälomalaiset kulkevat vaikkapa heinäkuussa. Hän painottaa, että luotettavia sääennusteita voidaan tehdä suurin piirtein seuraavalle viikolle, mutta sitä pidemmän ajan ennusteet ovat suuntaa antavia. Yleisesti viileään neljän viikon ennustejaksoon voi siis mahtua sekaan lämpimiäkin päiviä.

Solin myös huomauttaa, ettei leuto talvi tarkoita seuraavan kesän olevan viileä.

– Vuosissa on vaihtelua, hän sanoo.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka