Vapunpäivän vietto toi kaupunkikeskustoihin vain harvakseltaan valkolakkeja ja muita juhlijoita

Tuomiokirkon portaisiin oli torstaina väritetty vapputervehdys Helsingissä. Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA

STT

Vappua on juhlittu eri puolilla maata tavallista hiljaisemmin. Perinteinen juhlahumu on vaihtunut harvoihin ulkona liikkujiin esimerkiksi Helsingissä Ullanlinnanmäellä ja Tampereella Koskipuistossa.

– Vappua ei näytetä juuri ulkosalla nyt vietettävän eikä vappupiknikkejä näytä missään olevan, kertoo komisario Jarmo Heinonen Helsingin poliisista.

Heinosen mukaan kotona juhliminen on näkynyt viime vuodesta kasvaneina kotihälytysten määränä, mutta näissä kyse on ollut lähinnä metelistä, ei väkivallasta.

Tampereen Koskipuisto on perinteisesti täyttynyt vapunpäivänä teekkarikasteen seuraajista, mutta tänä vuonna Koskipuisto oli paikalla olleen STT:n toimittajan mukaan päivällä lähes typötyhjä. Muutamia ihmisiä istui siellä täällä ylioppilaslakki päässä.

Hiljaista oli myös Lounais-Suomessa, jossa ihmiset rikoskomisario Pertti Läksyn mukaan noudattivat korona-ajan henkeä. Läksyn mukaan yö oli Lounais-Suomessa tavallista perjantaiyötä hiljaisempi.

Lounais-Suomen poliisi summasi perjantaina aamulla tiedotteessa, että Aurajoen ranta, puistot ja keskustat pysyivät yön ajan tyhjinä.

"Ilo huomata, miten fiksusti juhlittu"

Itä-Suomessa ilta oli poliisille kiireinen puoleenyöhön asti. Tehtävien määrän osalta tilanne muistutti kesäistä perjantaiyötä. Illalla ja yöllä Pohjois-Karjalan Juuassa etsittiin kadonnutta miestä, jonka Rajavartiolaitoksen helikopteri lopulta löysi.

Tänään aamupäivällä Itä-Suomen poliisilaitos summasi tiedotteessaan vapun vieton olleen toistaiseksi maltillinen. Poliisi kertoi, ettei kokoontumisrajoitusten rikkomisiin tarvinnut aattona puuttua ja että kaupunkien keskustoissa oli ollut liikkeellä vain vähän ihmisiä.

– Myöhään aattoiltaan saakka vappu on sujunut hyvin ja ennakoitua rauhallisemmin. On ilo huomata, miten fiksusti vappuaattoa on juhlittu, komisario Jan Sormunen Oulun poliisista sanoo tiedotteessa.

Viranomaiset ovat pyytäneet ihmisiä viettämään vappua kodeissaan ja etänä koronaviruksen takia.

Yksittäisiä nuorten kokoontumisia

Sisä-Suomesta komisario Tero Halmela kertoo, että isoja kokoontumisia ei ole ollut. Halmelan mukaan ihmiset ovat kiitettävästi noudattaneet suosituksia juhlia etänä. Hän arvioi, että kylmä ilma on myös tehnyt osansa.

Halmela kertoo yksittäisestä tapauksesta, jossa useita nuoria oli kokoontunut uimarannalle Tampereella Pirkanmaalla. Juhlijat poistuivat rannalta oma-aloitteisesti poliisin tullessa paikalle.

Lounais-Suomen poliisi kertoi Twitterissä ennen puolta yötä, että Satakunnassa nuoria oli kerääntynyt runsaasti Porin Tikkulan ABC:n parkkipaikalle. Nuorten joukossa oli humaltuneita alaikäisiä.

Jos ulkona oli epätyypillisen hiljaista, niin sisätiloissa kuohui Lounais-Suomessa enemmän kuin tavallisena vappuaattona. Kotihälytyksiä oli alueella useita kymmeniä normaalia enemmän.

Myös Itä-Suomen poliisin mukaan kotihälytystehtävien määrä oli hieman tavallista suurempi. Perheväkivaltatapauksien määrässä ei kuitenkaan ollut kasvua viime vuodesta. Kaikkiaan hälytystehtäviä oli Itä-Suomen poliisin alueella normaalin viikonloppuyön verran.

Oulun poliisi kertoo tiedotteessa, että kotihälytyksiä oli odotettua vähemmän.

Kittilässä 70 kilometrin takaa-ajo

Sisä-Suomen poliisi on saanut jonkin verran hälytyksiä häiritsevästä metelistä kodeissa. Poliisista ei voitu vielä aamuyöllä verrata niiden määriä aikaisempiin vappuihin.

Oulun poliisilaitos kertoo Twitterissä , että Jokilaakson alueella kotihälytysten määrä saattaa olla hiukan normaalia suurempi. Oulun poliisin tiedotteessa kerrotaan, että hälytysten määrä on ollut ennakoitua pienempi.

Lounais-Suomessa kotihälytysten määrä ei ole ollut silmiinpistävä.

Lapissa Kittilässä poliisi ajoi yöllä takaa lähes 70 kilometrin matkan paikkakuntalaisen miehen kuljettamaa autoa. Poliisi kertoo tiedotteessa, että auton kyydissä oli useita ihmisiä, joista yksi hyppäsi pois kyydistä auton hiljentäessä vauhtia.

Lopulta mies ajoi auton piikkimattoon. Poliisi tutkii tapahtumia muun muassa törkeänä rattijuopumuksena ja törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka