Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ainakin 18 kuollut Kanadan Nova Scotian ampumisessa

Kanadan pääministeri Justin Trudeau vahvisti maanantaina, että viikonloppuna tapahtuneessa ampumisessa on kuollut ainakin 18 ihmistä.

Yksi kuolleista on ampuja, ja kuolonuhrien joukossa on myös poliisi. Lisäksi yksi poliisi haavoittui ampumisessa. Poliisin mukaan lisää kuolonuhreja voi vielä löytyä.

Kyseessä on Kanadan historian vakavin joukkoampuminen. Ampuminen tapahtui Nova Scotian provinssissa Kanadan itärannikolla.

Kanadan poliisin mukaan ampumistilanne Portapiquen pikkukaupungissa ja sen ympäristössä alkoi myöhään lauantai-iltana paikallista aikaa ja kesti yhteensä 14 tuntia. Ampuja saatiin lopulta kiinni huoltoasemalla, jossa poliisi surmasi hänet.

Epäilty ampuja oli 51-vuotias mies. Teon motiivista ei ole vielä tietoa, ja poliisin mukaan vaikuttaa siltä, että uhrit valikoituivat ainakin osin satunnaisesti.

– Miksi näin tapahtui, sitä emme ehkä koskaan saa tietää, pääministeri Trudeau sanoi lehdistötilaisuudessa.

Ampuja sytytti myös taloja tuleen

Tilanne sai alkunsa myöhään lauantai-iltana, jolloin Nova Scotian poliisi kertoi saaneensa ilmoituksen ampumisesta Portapiquessa ja kehotti alueen asukkaita pysymään sisätiloissa. Paikallinen asukas kertoi nähneensä tuohon aikaan ainakin kolme taloa tulessa. Alueelta löydettiin myöhemmin useita surmattuja asukkaita.

Silminnäkijä kertoi ohittaneensa sunnuntaiaamuna maantiellä kaksi palavaa poliisiautoa sekä hopeisen auton, joka myöhemmin paljastui epäillyn ampujan autoksi. Silminnäkijä oli nähnyt poliisin juoksevan palavia autoja kohti ja kuulleensa laukauksia.

Poliisi tavoitti miehen takaa-ajon päätteeksi ennen kello kahtatoista huoltoasemalla lähes sadan kilometrin päässä Portapiquesta. Muutamaa tuntia myöhemmin poliisi kertoi miehen kuolleen.

Portapique on vain noin sadan asukkaan paikkakunta, joka sijaitsee noin 130 kilometriä pohjoiseen Nova Scotian pääkaupungista Halifaxista.

Joukkoampumiset harvinaisia Kanadassa

Joukkoampumiset ovat Kanadassa suhteellisen harvinaisia verrattuna etelänaapuri Yhdysvaltoihin. Viimeksi vuonna 2017 ampuja surmasi kuusi ihmistä islamilaisessa kulttuurikeskuksessa Quebecissä. Nyt sattunut ampuminen on uhrimäärältään Kanadan historian vakavin.

– En olisi voinut kuvitella mennessäni nukkumaan eilisiltana, että heräisin kamaliin uutisiin ampujasta Nova Scotiassa. Tämä on yksi järjettömimmistä väkivallanteoista provinssimme historiassa, sanoi Nova Scotian pääministeri Stephen McNeil.

Ennen Nova Scotian tragediaa Kanadan historian vakavin joukkoampuminen tapahtui 6. joulukuuta 1989 Montrealissa. Silloin aseistanut mies ampui Montrealin teknillisen yliopiston 14 naisopiskelijaa ja ampui sen jälkeen itsensä.