Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Professori: STM:n hankintaesitykset eivät ole liian ylimalkaisia

Huoltovarmuuskeskuksen pieleen menneet suojavarustekaupat eivät johdu siitä, että sosiaali- ja terveysministeriön hankintaesitykset olisivat olleet liian ylimalkaisia, arvioi Itä-Suomen yliopiston julkisoikeuden professori Tomi Voutilainen.

STT sai sosiaali- ja terveysministeriöltä sen Huoltovarmuuskeskukselle tänä keväänä tekemät viisi koronavirusepidemiaan liittyvää hankintaesitystä.

Esityksissä on esitetty muun muassa 30 miljoonan kirurgisen maskin ja yhteensä yli 6 miljoonan FFP2- ja FFP3-luokan hengityssuojaimen hankintaa.

Voutilaisen mukaan hankintaesityksissä on riittävän tarkasti yksilöity hankittavat tarvikkeet, kun esimerkiksi hengityssuojainten kohdalla puhutaan FFP2- ja FFP3-luokan suojaimista.

– Alalla ammattimaisesti toimiva henkilö saa näistä kyllä tiedon minkälaista tuotetta ollaan hankkimassa, Voutilainen sanoi STT:lle.

– Ei ole ministeriön tehtävä listata hankittavien tuotteiden yksityiskohtaisia speksejä, vaan se on hankintayksikön eli tässä tapauksessa Huoltovarmuuskeskuksen tehtävä.

Voutilainen ihmettelee, miksei Huoltovarmuuskeskus hyödyntänyt hankintojen valmistelussa valtion yhteishankintayksikkö Hanselia.

– Hanselin lakisääteisenä tehtävänä on tuottaa asiakkailleen hankintojen asiantuntijapalveluita. Myös HVK on Hanselin asiakas, Voutilainen sanoo.

– Suomen valtiolla on kyllä hankintaosaamista, mutta jostain syystä sitä ei ole tässä osattu käyttää hyväksi.

"Nämä ovat standarditavaraa"

Huoltovarmuuskeskuksen suojavälinehankinnoista nousi kohu pääsiäisen alla, kun kävi ilmi, että HVK oli tehnyt kauppoja muun muassa talousrikostaustaisen kauneusalan yrittäjän Tiina Jylhän ja pikavippifirmoja pyörittäneen, ulosottovelkojen kanssa painineen liikemiehen Onni Sarmasteen kanssa.

Teknologian tutkimuskeskuksen (VTT) testeissä osoittautui, etteivät Sarmasteelta ostetut suojaimet täyttäneet tilauksessa edellytettyjä vaatimuksia sairaalakäyttöön sopimisesta.

Nousseen kohun seurauksena pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi, ettei Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema nauti enää hänen luottamustaan. Pitkänäperjantaina Lounema jätti eronpyyntönsä työministeri Tuula Haataiselle (sd.).

HVK kertoi viime tiistaina tehneensä poliisille tutkintapyynnön Sarmasteen kanssa tehdystä kaupasta jotta tutkittaisiin, onko tapauksessa syyllistytty petokseen.

Myös sosiaali- terveysministeriön hallintoylijohtajan Jaana Kosken mukaan STM:n hankintaesitykset ovat olleet riittävän täsmällisiä, eivätkä kaupoissa ilmenneet epäselvyydet ole johtuneet puutteellisista hankintaesityksistä. Huoltovarmuuskeskus ei ole Kosken mukaan missään vaiheessa esittänyt ministeriölle minkäänlaisia tarkennuspyyntöjä.

– Olemme lähteneet siitä, että nämä ovat standarditavaraa, sillä HVK on aiemminkin hankkinut näitä, Koski sanoi STT:lle torstaina.