Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uudenmaan eristämisestä käydyt neuvottelut päättyivät – tuloksesta kerrotaan aamupäivällä

Hallituksen neuvottelut Uudenmaan eristämisen jatkamisesta päättyivät Helsingin Säätytalolla viime yönä venähdettyään lähes keskiyöhön asti. Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoo hallituksen neuvottelujen tuloksista tänään aamupäivällä. Hallituksen tiedotustilaisuus alkaa kello kymmeneltä.

Ylen tietojen mukaan viranomaiset eivät esitä Uudenmaan eristämisen jatkamista. Jos Uudenmaan eristämistä valmiuslain nojalla ei päätetä jatkaa, se loppuu viimeistään 19. huhtikuuta eli tulevana sunnuntaina.

STT:n tietojen mukaan hallituksen saamassa asiantuntijaselvityksessä on katsottu, että eristämisen jatkamiselle ei välttämättä löydy yksiselitteistä syytä, joka lain mukaan tarvittaisiin niin järeälle vapauksien rajoittamiselle.

Selvitystä ovat olleet tekemässä ainakin sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Selvityksessä tuodaan tiettävästi esiin, että Uudenmaan liikkumisrajoitus on auttanut hidastamaan koronaviruksen leviämistä.

Uusimaa pahin epidemia-alue

Valmiuslaki edellyttää, että rajoituksen on oltava välttämätön, mitä Uudenmaan sulkeminen ei ehkä enää ole. Näin hallitus ei voisi esittää liikkumisrajoituksen jatkoa.

Keskeinen peruste Uudenmaan sulkemisessa on ollut terveydenhuollon kapasiteetista huolehtiminen. Sillä on haluttu estää sitä, että sairaalat eivät kuormitu koko maassa kerralla.

Uusimaa on yhä Suomen pahinta epidemia-aluetta, ja sairaalahoitojen osalta rasite on pääkaupunkiseudulla huomattavasti korkeampi kuin muualla maassa, sanoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimusprofessori Markku Peltonen eilen STT:lle.

– Puhtaasti taudin leviämisen ja terveydellisin perustein tuntuu jokseenkin varhaiselta avata Uusimaa jo nyt.

Liikkumisrajoituksen purkaminen nyt nostaisi jonkin verran muun maan tartuntariskiä. Täyden riskittömyyden odottaminen ei ole kuitenkaan mielekästä, Peltonen arvioi.

Niinistö varoitti ennakkoluuloista

Presidentti Sauli Niinistö kommentoi Uudenmaan eristystä eilen todeten kirjoituksessaan, ettei ennakkoluulojen syntyyn ihmisryhmien välille ole nyt varaa.

– Ottamatta mitään kantaa Uudenmaan kulkurajoituksiin, muistutan, että ihan samoja ihmisiä täällä on kuin ennenkin.

Hän huomautti, että ihmiset ovat samalla tavalla varpaillaan ja varuillaan taudin takia sekä Uudellamaalla että muissa maakunnissa. Ennakkoluulo toista ihmisryhmää kohtaan syttyy salakavalasti.

– Aletaan ensiksi epäillä, sitten karttaa ja vieroksua. Vaikeuksien aikana on ennakkoluuloihin vähiten varaa, Niinistö linjasi.