Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kebab-pizzeriayrittäjän syyte kokkinsa riistämisestä kaatui – näyttö ei riittänyt

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus on hylännyt Nurmeksessa kebab-pizzeriaa pyörittäneen miehen syytteen kokkinsa riistämisestä. Kyseinen ravintola ei ole enää toiminnassa.

Syyttäjän mukaan kokille maksettiin neljän kuukauden töistä ja jopa 17 tunnin vuoroista bruttona yhteensä vain 1 000 euroa vuosina 2017–2018, mutta käräjäoikeus katsoi toisin.

Työaikakirjanpitoa ei ollut, ja yrittäjän mukaan palkkoja maksettiin käteisellä, joten asiaa oli oikeuden mukaan arvioitava kokin ja yrittäjän toisistaan poikkeavien kertomusten perusteella.

Oikeuden mukaan kirjanpitäjän kertomus tuki yrittäjän kertomusta. Kirjanpitäjän mukaan kassavarojen vaihtelut kuukausittain viittasivat siihen, että kassasta oli nostettu palkanmaksua vastaava määrä varoja.

Oikeuden mukaan näytön perusteella oli pidettävä mahdollisena, että yrittäjä oli maksanut palkkalaskelmista ilmenevän palkan kertomuksensa mukaisesti. Tehtyjen työtuntien määrä jäi epäselväksi eikä maksettua palkkaa voitu todentaa, mutta oikeus totesi, että rikostuomio edellyttää, ettei syyllisyydestä jää varteenotettavaa epäilyä. Siten syyte kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä kaatui.

Sen sijaan yrittäjä tuomittiin työaikasuojelurikoksesta ja luvattoman ulkomaisen työvoiman käytöstä 40 päiväsakkoon, josta hänen tuloillaan tulee maksettavaa 240 euroa. Rikokset liittyivät siihen, ettei kokilla ollut työlupaa eikä yrittäjä pitänyt työaikakirjanpitoa.