Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puute kaupan olevista suojavarusteista poikii epäselvyyksiä ja syytöksiä

Maailmalla on koronapandemian myötä huutava pula hengityssuojaimista ja muista terveydenhoidossa tarvittavista suojavarusteista. Kun kaikki yrittävät ostaa tarvikkeita yhtä aikaa, ovat hermot helposti pinnassa, jos kaikki ei suju suunnitelmien mukaan.

Yhdysvaltain ulkoministeriö torjui maanantaina Saksassa loppuviikosta esitetyt syytteet, joiden mukaan amerikkalaiset olisivat napanneet Berliiniin matkalla olleita hengityssuojaimia, kertoi Bild -lehti. Ministeriön mukaan Yhdysvaltain hallinnolla ei ole ollut mitään tekemistä tällaisen lähetyksen kanssa.

Berliinin sisäministeri Andreas Geisel syytti Yhdysvaltoja "merirosvouksesta" kun se oli takavarikoinut amerikkalaisen 3M -yhtiön Kiinassa valmistamia suojaimia Bangkokissa. Berliinistä jouduttiin myöhemmin myöntämään, että suojaimet olikin tilattu 3M:n sijaan Kiinassa toimivalta saksalaiselta yhtiöltä.

Geiselin mukaan tilatut ja maksetut 200 000 suojainta ovat nyt joka tapauksessa päätyneet jostain syystä Yhdysvaltoihin. Anteeksipyyntöä ei siten herunut, eikä sisäministerin mukaan ole edes väliä, onko tavara lopulta takavarikoitu vai vain myyty uudelleen paremmalla hinnalla.

Yhdysvaltain ulkoministeriö puolestaan ilmaisi huolensa – Berliiniä mainitsematta – perusteettomista "disinformaatiokampanjoista", joilla pyritään vaikeuttamaan kansainvälisiä pyrkimyksiä koronan vastaisessa taistelussa.

Apua vai kauppaa?

Saksan ulkoministeriö ja viranomaiset selvittävät nyt suojaimien kohtaloa. Selvitettävää riittää, sillä pari viikkoa sitten uutisoitiin Saksan asevoimien tilaamien kahden miljoonan hengityssuojaimen kadonneen mystisesti Keniassa. Niitä tosin ei ollut vielä maksettu, joten sikäli tappiota ei syntynyt.

Yhdysvaltojen lisäksi myös monet muut maat ovat pyrkineet ulkomaisten hankintojen ohella polkaisemaan käyntiin kotimaista suojavälinetuotantoa sekä rajoittamaan kysyttyjen tuotteiden vientiä ulkomaille. Tämä johti muun muassa siihen, että ruotsalaisen Mölnlycke -yhtiön Kiinassa valmistamat ja Italiaan sekä Espanjaan matkalla olleet hengityssuojaimet jumittuivat kauttakulkumaahan Ranskaan maaliskuun alussa.

Ranskan lain mukaan maalla on oikeus takavarikoida tarvikkeita, joita voidaan käyttää koronaepidemian vastaisessa taistelussa. Viikonloppuna Ruotsin ulkoministeri Ann Linde kuitenkin ilmoitti, että Ranska päästää neljän miljoonan suojaimen lastin eteenpäin Ruotsin hallituksen puututtua asiaan.

– On hyvin tärkeää, että sisämarkkinat toimivat myös kriisitilanteessa, Linde tviittasi.

Oma lukunsa suojavälinesekoilussa ovat suureen ääneen mainostetut apulähetykset, jotka ovat paljastuneet ainakin osittain kaupankäynniksi – kuten Venäjän lähetyksessä Yhdysvaltoihin. Puhumattakaan siitä, että esimerkiksi Italiassa on raportoitu suuren osa Venäjän lähettämistä aputarvikkeista olleen lopulta käyttökelvottomia.

Amerikkalaisen Spectaror -lehden lähteiden mukaan Kiinan Italiaan lähettämät aputarvikkeet taas olisivat olleet alun perin Italian Kiinalle epidemian alkuvaiheessa lähettämää apua, jota Kiina nyt myi takaisin Italialle.