Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nenäliina ja irtolumi jarruttivat Iivo Niskasen vauhtia – kakkostila vaihtui yhdeksänteen sijaan Lahden hiihtostadionilla: "Hitaallekin miehelle aika huono suoritus"

Iivo Niskanen joutui kohtaamaan ylimääräisiä vastuksia Salpausselän viikonlopun viimeisessä hiihtokilpailussa. Menoa jarrutti ensin liisterivoiteeseen takertunut nenäliina, ja loppulaskussa sukset tökkäsivät ladun irtolumeen.

Niskanen oli vielä stadionin J-mutkassa kiinni toisessa sijassa. Maaliin hän ennätti vasta yhdeksäntenä.

– Olin laskussa toisena ja tulin yhdeksäntenä maaliin. Se on hitaallekin miehelle aika huono suoritus, mutta J-mutkan jälkeinen osuus oli haastava, Niskanen ihmetteli.

– Ladulle oli tuiskuttanut lunta ja suksi töksähti siinä. Loppuviimeistely ei mennyt nappiin.

Nenäliinan kanssa Niskanen kamppaili aiemmin matkan aikana.

– Sukset toimivat loistavasti, mutta toisella kierroksella liisteriin jäi joku nenäliina kiinni. Töksähti ihan kunnolla, mutta onneksi se pieneni pikkuhiljaa, Niskanen kertoi ensimmäisestä luisto-ongelmastaan.

– Pääsin hiihtämään normaalisti viimeisen kiekan, eikä se vaikuttanut enää lopussa, vaikka paperinpalasta oli pieni pala jäljellä vielä maalissa.

Kläbo ylsi ennätykseen

Johannes Hösflot Kläbo otti 20 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähdössä kuudennen perättäisen voittonsa maastohiihdon maailmancupissa. Samalla hän sivusi Therese Johaugin 20 osakilpailuvoiton yhden kauden ennätystä.

Pål Golberg varmisti Norjan kaksoisvoiton ennen William Poromaata.

Kläbo karkasi voittoon viimeisellä nyppylällä ennen intiaanikukkulaa. Niskanen oli siinä vaiheessa toisena, muttei päässyt laskussa Kläbon imuun.

– Siinä olisi pitänyt pysyä Kläbon perässä, ja olisin pystynyt venymään toiseksi. En kuitenkaan pystynyt, ja kaverit tulivat sen jälkeen kantaan ja vielä ohi, Niskanen harmitteli.

Niskanen hiihti silti yhden kauden vahvimmista kilpailuistaan. Hän piti vauhtia yllä ja ajoi vastustajat ahtaalle.

– Sijoitus ei tyydytä, mutta kilpailu oli vireen puolesta ihan kiva. Reitti ja nopea keli eivät suosineet vetämistä, mutta pystyin tekemään hyvän yrityksen, Niskanen totesi.

Planican viisikymppinen ratkaisi

Suomen kärkihiihtäjät kilpailevat vielä Inarin SM-kilpailuissa kuun vaihteessa ja huhtikuussa kolmiosaisessa Lapponia-hiihdossa. Kansainvälinen kausi päättyi Lahteen.

Niskasen kausi meni käytännössä pilalle, kun hän sairastui koronavirustautiin juuri ennen maailmancupin avausta. Sen jälkeen hän keskittyi vain Planican MM-kisojen 50 kilometrin kilpailuun, mutta jäi siinä kuudenneksi.

– Kaikki panokset olivat Planican viisikymppisellä. Kaudesta tuli pettymys, kun siitä ei tullut voittoa, Niskanen korosti.

Viime kaudella Niskanen saavutti Pekingin olympialaisissa mitalien värisuoran. Nyt hän pääsee harjoituskauteen paljon virkeämpänä.

– Tilanne on nyt hyvä, kun pääsen tällä motivaatiolla sekä sopivasti nälkäisenä ja ärsytettynä ensi kauteen. Saan aloittaa uuden kauden ihan eri tilanteesta kuin viime vuonna, Niskanen totesi.

– Ja jos ensi kaudella säästyisin yhdeltä koronalta.

Kiitokset Lahden kisayleisölle

Ristomatti Hakola, Perttu Hyvärinen, Remi Lindholm ja Markus Vuorela hiihtivät maailmancupin viimeisessä kilpailussa 20 parhaan joukkoon. Hakola oli yhteislähdössä 12:s, Hyvärinen 13:s, Lindholm 15:s ja Vuorela 16:s.

Hiihtäjät juhlivat Lahden stadionilla cupkauden päätöstä ja kelpo tulosta.

Hakola toipui viime vuoden sairastelusta vähitellen yhä parempaan vireeseen. Hän saavutti Planican MM-kisojen viestistä hopean yhdessä Iivo Niskasen, Hyvärisen ja Niko Anttolan kanssa, vaikkei päässyt missään vaiheessa aivan parhaalle tasolleen.

Hakolan hiihdosta puuttuu edelleen kovuutta, kun hän ei päässyt kilpailemaan kuin loppukaudesta.

– Ei jaksa, kun aletaan hiihtää tosissaan, Hakola tiivisti hiihtonsa cupin päätösmatkalla.

Myös Hyvärinen hiipui kärkiryhmästä, kun yhdeksänneksi sijoittunut Niskanen alkoi venyttää letkaa vauhdinpidollaan.

– Aika väsynyt hiihto. Tuli myös hiihdettyä yleisön kannustuksessa jalat alta toisella kierroksella, viiksissään viihtyvä Hyvärinen kertoi ja kiitti vuolaasti Salpausselän yleisöä.

– Tämä yleisö ei petä koskaan. Siellä kannustettiin, ladun varressa oli (viiksistä) maalauksia ja taideteoksia.

Hyvärinen odotti kymppisijaa parempia onnistumisia Planican MM-kisojen henkilökohtaisista kilpailuista. Maailmancupin kauteensa hän oli tyytyväinen, kun hiihto kulki perinteisellä läpi kauden.

Kamat jakoon

Hyvärinen, Lindholm ja Vuorela juhlivat maailmancupin päätöstä tyhjentämällä riehakkaasti varustekassejaan Lahden stadionin pääkatsomoon. Yleisön sekaan lensi pipoa ja paitaa.

– Kamat jakoon. Koitin jakaa kaiken, Vuorela naureskeli.

Kaikki suomalaiset kehuivat Salpausselän kisojen yleisöä hienosta kannustuksesta. Vuorela nautti myös kauden parhaasta kilpailustaan.

– Pystyin taistelemaan kärkiletkassa hyvän matkaa. Odotin, että hiihto olisi ollut tällaista koko kauden, mutta tuli vähän vaikea kausi, Vuorela totesi.

Lindholm aloitti kauden hyvin, mutta tuloskunto heikkeni Tampereen SM-kisojen jälkeen alkuvuodesta.

– Sen jälkeen oli aika paskaa, mutta MM-kisojen jälkeen pääsin harjoittelemaan ja nyt oli taas vähän parempaa, Lindholm kertoi.

Hyvärinen oli maailmancupin kokonaispisteissä Suomen miehistä parhaana 11:s.