Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuhannet ihmiset juhlivat Suomen kiekkovoittoa Helsingin keskustassa – "Kaikkeen kiipeiltiin, mihin voi kiipeillä"

Suomen nappaaman jääkiekon maailmanmestaruuden juhlinta sai ihmiset liikkeelle. Helsingissä juhlinta keskittyi keskustaan ja etenkin Havis Amandan -patsaan läheisyyteen. Helsingin poliisista arvioitiin STT:lle ennen aamuyhtä, että paikalle oli kokoontunut tuhansia kiekkojuhlijoita. Tarkkaa ihmismäärää oli poliisin mukaan kuitenkin vaikea arvioida.

Aamukolmen jälkeen poliisista kerrottiin, että juhlinnat olivat pikkuhiljaa laantumassa. Juhlinnan kerrottiin sujuneen rauhallisesti siihen nähden, kuinka paljon ihmisiä oli liikkeellä. Poliisin mukaan suuremmilta häiriöiltä oli aamukolmeen mennessä vältytty.

Helsingin Kauppatorilla juhlintaa seurannut Lehtikuvan kuvaaja kertoi STT:lle puolen yön jälkeen, että paikalla oli juhlivien ihmisten lisäksi useampia poliisipartioita.

– Kaikkeen kiipeiltiin, mihin voi kiipeillä, kuvaaja kertoo ja vahvistaa ihmisten kiipeilleen muun muassa liikennetolppiin.

Hänen arvionsa mukaan paikalla oli useita satoja ihmisiä ja väkeä virtasi paikalle lisää, mutta osa käveli jo poispäin.

– Juhlinta oli levinnyt kaikille niille sivukaduille ja autot olivat jumissa ihmisten välissä. Ruuhkaa oli Pohjois-Esplanadilla ja Unioninkadulla, mutta juhlijoita myös Esplanadin puistossa.

Poliisi tviittasikin ennen puolta yötä, että runsas juhlijamäärä aiheutti merkittävää liikennehaittaa keskustan alueella.

Juhlijoiden ensimmäinen aalto siirtyi Havis Amandan -patsaalle Kauppahallin vieressä olleesta kisakatsomosta. Kuvaajan mukaan juhlatunnelma Havis Amandan -patsaan läheisyydessä oli yltynyt. Itse patsas on paitsi aidattu, myös vartioitu niin, ettei sen luokse pääse.

Ihmiset juhlistivat Suomen kiekkokultaa soihduin sekä ampumalla raketteja. Lehtikuvan kuvaajan mukaan osa niistä näytti paukkuvan välillä myös ihmisten päälle.

– Väkijoukko oli todella tiivis, ei siellä oikeastaan päässyt enää liikkumaan, mutta Pohjois-Esplanadia ei tarvinnut mennä kovin kauas, niin oli jo vapaampaa.

Lehtikuvan kuvaajan mukaan ihmiset kävelivät autoteillä ja keskusta alue oli pitkälti juhlakaaoksessa.

Juhlinta Tampereella sujunut poliisin mukaan hyvin

Tampereella pelatut jääkiekon MM-kilpailujen mitalipelit ja Suomen voittama maailmanmestaruus toivat paljon ihmisiä kaupungin keskustaan.

Sisä-Suomen poliisin komisario Petri Kollanen kertoi puolen yön jälkeen STT:lle, ettei poliisilla ollut vielä arviota juhlijoiden lukumäärästä, mutta väkeä on ollut liikkeellä todella paljon. Lehtikuvan Tampereen keskustassa oleva kuvaaja arvioi puolen yön jälkeen, että paikalla olisi tuhansia ihmisiä.

– Tällä hetkellä Keskustori on täynnä ihmisiä, samoin Hämeenkadun molemmilla puolella, ja välillä julkisen liikenteen on ollut vaikea päästä etenemään, Kollanen sanoi pian puolenyön jälkeen.

Lehtikuvan kuvaaja kertoo STT:lle, että tunnelma on hyväntuulinen ja rauhallinen. Hänen mukaansa ihmisiä on kiivennyt ratikkapysäkkien päälle.

Kollasen mukaan juhlinta on koko MM-kisojen ajan sujunut Tampereella pääsääntöisesti hyvin.

– Nyt tilanne on tietysti poikkeuksellinen siinä mielessä, että kun tuli Suomen voitto, niin paljon ihmisiä on kerääntynyt Tampereen keskustaan.

Runsaslukuinen kiekkokansa oli vuorokauden vaihteeseen mennessä aiheuttanut tavallista sunnuntaita enemmän tehtäviä. Tämä on poliisin mukaan tarkoittanut häiriökäyttäytymistä ja päihtyneitä ihmisiä.

Kollasen mukaan juhlintaan on Sisä-Suomen poliisissa varauduttu ja apua on paikalla myös muista poliisilaitoksista.

– Voidaan sanoa, että partioita on kentällä normaalia enemmän ja voisi kuvitella, että aika pitkälle aamuyöhön väki Keskustorilla juhlii, Kollanen sanoo.

Kollasen mukaan myös kohtuullisen lämmin sää Tampereella suosii ulkona jatkuvaa juhlintaa.