Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Marko Anttila odottaa kovaa luistelevaa Ruotsia

Maailmanpolitiikan sotatuulet ovat ajaneet Suomen ja Ruotsin yhtä jalkaa kohti sotilasliitto Natoa, mutta jääkiekon MM-kisoissa naapurit ovat edelleen tuttuja ja rakkaita vihollisia. Leijonat ja Tre Kronor iskevät Tampereen areenalla vastakkain keskiviikkoiltana, ja Marko Anttila sanoo tietävänsä mitä on tulossa.

– Kyllä me niitä vastaan on tahkottu pelejä. Aktiivinen mutta pelaa tiiviisti. Meidän pitää olla valmiina luistelulla vastaamaan heidän liikkeeseensä. Me olemme ottaneet muutaman turhan jäähyn, ne täytyy karsia pois, heillä on hyviä jätkiä ylivoimalle, Anttila sanoi Suomen tiistain harjoitusten jälkeen.

Marko Anttila kiekkoili ennen Jokereihin siirtymistään yli kaksi kautta Ruotsin liigan Örebrossa, jonka palkkalistoille kuului kaudella 2017–2018 muiden muassa Sakari Manninen. Anttila arvioi ajan Ruotsissa olleen hänelle tärkeä.

– Oli se iso (merkitys). Tykkäsin paljon siitä lätkästä ja se on aika erilaista, mitä siellä pelattiin Suomeen verrattuna. Se oli luisteluliiga ja siellä saa painaa hommia. Hyvät pohjat sain luisteluun, Anttila kertasi.

"Kosice menee ykköseksi"

Ruotsi oli suomalaiselle jääkiekkoilulle vuosikymmenien ajan mittatikku, johon verrattuna Suomi näytti pikkuveljeltä. Siinä vaiheessa kun Suomi voitti ensimmäisen miesten maailmanmestaruutensa 1995, Ruotsilla oli MM-titteleitä jo kuusi sekä yksi olympiakulta.

Ruotsi oli myös pitkään se etappi lännessä, johon päätyi niitä suomalaiskiekkoilijoita, joiden siivet eivät kantaneet vielä pitemmälle länteen, Pohjois-Amerikkaan, mutta joille länsinaapuri tarjosi urheilullista oppia ja taloudellista vaurautta.

Tappiot tai johtoasemien menetykset Ruotsille ovat olleet erityisen katkeria Leijonille. Sulamisista kuuluisin tapahtui kevään 2003 MM-kotikisojen puolivälierässä, jota Suomi johti toisen erän lähestyessä puoltaväliä 5–1, mutta jonka Ruotsi käänsi 6–5-voitoksi.

– Joo, katsoin sen. Se oli aika eriskummallinen peli. Siinä tuli kaikenlaiset fiilikset läpi käytyä, Anttila kertoi.

Vuosiin Suomi ei kuitenkaan enää ole ollut pikkuveli, vaan viime vuosien arvoturnauksissa Ruotsia menestyksekkäämpi. Vuosien 2017 ja 2018 peräkkäisten maailmanmestaruuksien jälkeen Ruotsi ei ole voittanut miesten arvoturnausta, kun taas Suomi on napannut MM-kultaa 2019 ja olympiavoiton tänä vuonna.

Vuonna 2019 Suomi kukisti matkalla maailmanmestaruuteen Ruotsin puolivälierässä maalein 5–4. Anttila tasoitti pelin kolmannen erän lopussa ja ratkaisu Suomen hyväksi tuli jatkoajalla. Marko Anttilan Ruotsi-pelien joukossa se on paras muisto.

– Kosicen puolivälierä 2019 menee ykköseksi. Ja sitten oli välierä 2013, no siitä on vähän huonommat muistot, Anttila naurahti.

Yhdeksän vuoden takaisten MM-kisojen välierän Ruotsi vei 3–0. Se oli Anttilan ensimmäinen kerta MM-joukkueessa.

"Ne tulee päälle kovaa"

Tampereella Suomi ja Ruotsi ovat erilaisissa tilanteissa. Siinä missä Leijonilla on koossa olympiavoittajakokoonpanon kuorrutuksena huippuluokan NHL-vahvistuksia, Ruotsin joukkue on vastaanottanut kolmisenkymmentä kieltäytymistä NHL-miehiltä. Tiistaina sinikeltaiset sai vihdoin mieluisan uutisen, kun Los Angeles Kingsin hyökkääjä Carl Grundström ilmoittautui mukaan MM-kisoihin. Grundström, 24, teki kuluvalla NHL-kaudella 54 ottelussa uransa ennätyspisteet 9+6 ja tuo joukkueeseen pikemmin kovaa taistelua kuin hyökkäyksen tähtiloistoa.

MM-kisojen ensimmäisissä otteluissaan Ruotsi on voittanut Itävallan ja Tshekin ennen tiistain iltapeliä Britanniaa vastaan.

– Kyllä ne yrittää aktiivisia olla ja luistella, ne tulee päälle kovaa. Ehkä sielläkin näkyy vähän jopa träppiä tänä päivänä, yleensä ovat tulleet kovaa meidän pakkia maalin takaa ajamaan pois. Luulen että tulee kova luistelupeli, Anttila ennakoi.