Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaapo Kähkönen lämmitteli neljällä torjunnalla NHL:n historian kylmimmässä ottelussa

Kolmannesta peräkkäisestä poikkeuskaudesta huolimatta jääkiekon NHL yrittää pitää kiinni perinteistään, joihin ovat 2000-luvulla kuuluneet ulkoilmaottelut. Sunnuntain vastaisena yönä Suomen aikaa St. Louis kukisti kirpeässä pakkasessa Minnesotan maalein 6–4.

Sarjapisteet ratkaistiin baseball-joukkue Minnesota Twinsin stadionilla värjötelleiden yli 38 000 katsojan edessä. NHL:n tilastosivun mukaan pakkaslukema –21 celsiusta on ulkoilmaotteluiden kaikkien aikojen kovin. Edellisen kerran noin 20 asteen pakkaslukema mitattiin ensimmäisessä ulkoilmaottelussa marraskuussa 2003, jolloin Saku Koivun kipparoima Montreal Canadiens ja Edmonton Oilers palelivat 18 asteessa.

Sunnuntain vastaisena yönä suomalaisista nähtiin kaukalossa St. Louisin puolustaja Niko Mikkola ja Minnesotan maalivahti Kaapo Kähkönen. Mikkola pysytteli lämpimänä reilun 18 minuutin peliajalla, mutta Kähkönen pääsi tositoimiin vasta päätöserässä, kun hän korvasi Minnesotan maalilla Cam Talbotin.

Minnesotan valmentaja Dean Evasonin mukaan vaihto tehtiin Talbotin alavartalovamman vuoksi.

– Se ei ollut varotoimenpide. Emme olisi ottaneet häntä maalilta tässä ottelussa. Hän on taistelija ja kilpailullinen kaveri. Emme ota häntä pois maalilta, koska hän on kaveri, joka antaa meille mahdollisuuden nousta mukaan peliin, Evason kertasi ykköstorjujan merkitystä NHL:n verkkosivuilla .

Kähköselle kertyi neljä torjuntaa, eikä hän antautunut kertaakaan. Minnesota teki kaksi kavennusmaalia, kun Ladan varmuudella pakkasessa toiminut venäläishyökkääjä Kirill Kaprizov (1+2) ruokki Ryan Hartmanin ja Kevin Fialan maalintekotilanteet.

Kanaliemen lipittäminen kannatti

St. Louisin Jordan Kyrou oli ottelun tehomies. Hän teki kaksi maalia ja nappasi kaksi syöttöpistettä. Kyrou summasi tehopisteensä toisessa erässä, missä St. Louis karkasi 5–1-johtoon.

St. Louisin salainen ase oli lämmin kanaliemi, jota juomalla pelaajat yrittivät pysyä lämpiminä, mutta pitivät huolta myös nestetasopainostaan. St. Louisin maalivahti Jordan Binningtonin (29 torjuntaa) mukaan kaikkein vaikeinta oli jalkojen ja käsien lämpimänä pitäminen, mutta huoltojoukoilta oli saatavilla lämmittimiä.

– Olen katsonut muutaman ulkoilmaottelun ja muutaman haastattelun niiden jälkeen. Kaikki ovat aina kertoneet, miten paljon työtä tapahtuman eteen tehdään, Binningtonin kiitteli huollon lisäksi myös järjestäjiä.

– Nyt olin mukana tapahtumassa ja voin sanoa, miten uskomatonta oli, kun kenttämiehet tekivät tämän mahdolliseksi. Uskon, että kaikki arvostamme sitä työtä. Tämä oli todella hauska kokemus. Pelkästään jo se, että näki näin paljon ihmisiä stadionilla kannustamassa ja ilotulitukset. Tämä oli hullu show ja jotain sellaista, minkä tulemme aina muistamaan.