Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pakolaisten joukkue on toista kertaa olympialaisissa – "Tuntuu, että minut herätettiin takaisin eloon"

Kun Kimia Alizadeh taisteli taekwondossa olympiapronssia 2016, kyseessä oli historiallinen hetki. Hänestä tuli ensimmäinen iranilaisnainen, joka on yltänyt kesäolympialaisissa mitaleille.

Tokion olympialaisissa Alizadeh, 23, ei kuitenkaan ole edustanut Irania, sillä hän on yksi pakolaisten joukkueen 29 urheilijasta. Pakolaisurheilijoita on nähty Tokiossa 12 urheilulajissa.

Joukkueen urheilijoiden juuret löytyvät 11 maasta, jotka ovat Afganistan, Kamerun, Kongon demokraattinen tasavalta, Eritrea, Iran, Irak, Etelä-Sudan, Sudan, Syyria, Kongo ja Venezuela.

Alizadeh oli ainoastaan 18-vuotias yltäessään Riossa olympiapronssille. Hänen menestyksensä keräsi Iranissa runsaasti huomiota, mutta Alizadeh halusi lopulta maasta pois.

"Olen yksi Iranin miljoonista sorretuista naisista"

Tammikuussa 2020 Alizadeh ilmoitti Instagramissa jättäneensä Iranin pysyvästi ja muuttaneensa Eurooppaan. Hän oli kritisoinut muun muassa hijabin pakollista käyttöä ja Iranin hallintoa.

– Olen yksi Iranin miljoonista sorretuista naisista, joiden kanssa he ovat pelanneet vuosia. Pukeuduin, kuten he halusivat. Toistin jokaisen lauseen, jonka he käskivät. En ollut heille tärkeä, kukaan meistä ei ollut. Olimme vain välineitä, Alizadeh kirjoitti iranilaisnaisten asemasta vallanpitäjien silmissä.

Hänelle myönnettiin pakolaisasema Saksassa, ja kutsu tuli Tokion olympialaisiin.

Tokiossa Alizadeh oli vähällä tehdä historiaa, sillä hän eteni 57-kiloisten pronssiotteluun, jossa tuli kuitenkin tappio. Kyseessä olisi ollut pakolaisten joukkueen ensimmäinen olympiamitali.

"Tämä on todeksi tullut unelma"

Toista kertaa kesäolympialaisissa olevan pakolaisten joukkueen menestys on vaihdellut laidasta laitaan. Mitalitili näyttää nollaa, mutta monelle urheilijalle olympiapaikka on todella iso asia.

– Tuntuu, että minut herätettiin takaisin eloon. Tämä on todeksi tullut unelma, painonnostaja Cyrille Tchatchet II kuvaili olympiavalintaansa uutistoimisto AFP:lle.

Kamerunista kotoisin oleva Tchatchet II sijoittui Tokiossa kymmenenneksi miesten 96 kilon sarjassa.

– Pakolaisten ja vähäosaisten edustaminen tuo suuren vastuun, hän sanoi.

Kamerunilaisen elämässä kääntyi uusi sivu vuonna 2014, kun hän osallistui Kansainyhteisön kisoihin Glasgow'ssa. Hän koki, ettei kotimaahan palaaminen ollut turvallista. Tchatchet II lähti joukkueen majapaikasta ja päätyi joksikin aikaa kodittomaksi Brightoniin Englantiin.

– Se oli hyvin vaikea kokemus. Minun oli paettava. Olin hyvin nuori ja peloissani.

AFP:n mukaan Tchatchet II kärsi masennuksesta ja itsetuhoisista ajatuksista. Hän pääsi pois kaduilta ja sai lopulta luvan jäädä maahan. Tchatchet II työskentelee nykyään mielenterveyshoitajana Lontoossa.

Britannian mestaruuksia ja ennätyksiä rikkonut Tchatchet II sai Tokion olympialaisissa jokaisen suorituksensa aikana runsaasti kannustuksia ja taputuksia kilpakumppaneiltaan ja kisojen vapaaehtoisilta.