Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Naisskeittarit taistelivat olympiamitaleista toisiaan kannustaen – Suomen Lizzie Armanto jäi karsintaan

Karsinnan voittanut Japanin Misugo Okamoto kaatuu finaalin päätöskierroksella ja jää mitalien ulkopuolelle neljänneksi. Kilpakumppanit rientävät halaamaan Okamotoa ja kantavat häntä kultatuolissa.

Rullalautailun naisten park-kilpailun päätös kertoo paljon lajin tulosta olympialaisiin. Ensimmäistä kertaa olympialaisissa esiintyvät skeittarit urheilevat tosissaan, mutta ainakin ulkoisesti rennosti ja turhia jännittämättä.

Tokion kisoissa on nähty 12–13-vuotiaita skeittauksen mitalisteja, mikä on herättänyt kritiikkiä liian nuorten päästämisestä kisaamaan olympiapaineiden alle.

Suomen Lizzie Armanto, 28, on eri mieltä.

– Hemmetin hienoa ja silmiä avaavaa muille olympialajeille. Voi olla minkä ikäinen tahansa aloittaessaan skeittauksen. Jotkut säännöt on tehty rikottaviksi, Armanto sanoi ikärajojen puuttumisesta olympiaskeittauksesta.

Myös naisten parkissa todella nuoret skeittarit menestyivät. Japanin Sakura Yosozumi, 19, taituroi finaalin voittoon ennen toiseksi tullutta Japanin Kokona Hirakia, 12, ja pronssille yltänyttä Britannian Sky Brownia, 13. Mikäli Hiraki tai Brown olisi voittanut, kautta aikain nuorimman olympiavoittajan titteli olisi siirtynyt jommallekummalle heistä.

Voittosuorituksessaan ilmavasti ja virheettä taituroinut Yosozumi sai pisteet 60,09. Armanto sijoittui karsinnassa 14:nneksi, joten hän ei yltänyt kahdeksan parhaan finaaliin. Hän skeittasi karsinnan parhaat pisteensä 30,01 kolmannella yrityksellään.

"Tulin tänne avoimin mielin"

Armanto ei ollut pettynyt suoritukseensa paahtavassa helteessä kilpailussa karsinnassa.

Olympialaisten yhdeksi mitalitoivoista nostettu Armanto mursi lokakuussa reisiluunsa hypyn mentyä pahasti pieleen. Toipuminen kesti pitkään ja näkyi olympiavalmistautumisessa.

– Tein suorituksen, josta olen ylpeä. Ei tämä ollut kaikkien aikojen paras suoritukseni, mutta täytyy muistaa, että opettelin alkuvuodesta kävelemään. Olisin voinut halvaantua, Armanto muistutti loukkaantumisensa rajuudesta.

Hän jutteli karsinnan jälkeen hyväntuulisena suomalaistoimittajien kanssa. Armanto kertoi nauttineensa olympiakokemuksestaan.

– Tulin tänne avoimin mielin, koska en ole ennen ollut olympialaisissa enkä nuorempana seurannut niitä niin paljoa.

Loukkaantuminen ei haitannut suoritusta, mutta parhaassa iskussaan hän ei ole.

– Oloni on laudalla parempi kuin mitä se on ollut. Tuntemus ei kuitenkaan ole vielä sataprosenttinen, vaikka olen kuntoutunut loukkaantumisestani täysin.

Olympialaiset auttaneet naisskeittareita

Armanto on asunut koko ikänsä Yhdysvalloissa. Hänellä on suomalainen isä, ja Armanto päätti edustaa olympialaisissa Suomea. Armanto näkee olympiastatuksen hyväksi rullalautailulle.

– En näe syytä, miksei lajin pitäisi olla täällä, hän kuittasi skeittauksen näyttämönä toimineessa Ariaken urheilupuistossa.

Armanto kokee, että olympialaisiin pääsy on parantanut tasa-avoa miesvaltaisessa lajissa.

– Täällä olevat tytöt ja naiset ovat saaneet avukseen tukirahoja, joita he eivät olisi muutoin niin paljoa saaneet. Lajin taso on samalla noussut, kuten tänään näimme.

Yksi asia Tokion olympialaisissa hämmästytti Armantoa. Miehillä on harjoitusvuoro naisten park-kilpailun jälkeen ja naisilla miesten torstain park-kisan päätyttyä. Naisten kilpailut ovat silloin jo ohi.

Kärkikolmikolla oli hauskaa

Noin tunti parkin finaalin jälkeen nuoret mitalistit saapuvat lehdistötilaisuuteen kukkakimput käsissään, keskenään nauraen ja aplodien saattelemana.

– Olen niin iloinen. Niin iloinen. Mitaleille pääsy on hullua. Haluan näyttää tämän mitalin perheelleni ja kavereilleni, pronssimitalisti Brown tiivisti kärkikolmikon tunnelmat.

Hetkeä myöhemmin mitalistit poistuvat tilaisuudesta kädet toistensa hartioilla.