Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Linnansaari säilytti kävijänsä – Punkaharju notkahti, itärajan sulkeutuminen näkyi suosiossa

Metsähallituksen tilastot paljastavat, että koronapandemian nostama kansallispuistojen suosio on tasaantunut.

Koronapandemia nosti kansallispuistojen suosiota, mutta nyt käyntimäärät ovat tasaantuneet. Tämä ilmenee Metsähallituksen tilastoista vuoden 2022 käyntimääristä. Valtakunnallisella tasolla on palattu vuoden 2019 kasvukäyrälle.

Saimaan alueella retkeilijöiden suosion säilytti Linnansaaren kansallispuisto. Sen sijaan käyntimäärät laskivat Koloveden kansallispuistossa sekä Punkaharjun luonnonsuojelualueella ja tutkimuspuistossa.

Lukumäärissä Punkaharjun käyntimäärät olivat toki omaa luokkaansa. Punkaharjun kohteissa vieraili viime vuonna 139 100 kävijää. Se oli 28 prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna.

Linnansaaren kävijämäärä oli viime vuonna 36 100, joka oli samaa tasoa kuin edellisenä vuonna. Kolovedellä laskua oli 16 prosenttia, ja kävijöitä tilastoitiin viime vuonna 14 600.

Metsähallituksen virkistyskäytön asiantuntija Leo Parkkonen toteaa tiedotteessa, että Punkaharjun kävijämäärien lasku selittyy monellakin seikalla.

– Itärajan sulkeutuminen vuonna 2022 on vähentänyt suoraan itänaapurin turismia, ja polttoaineen hinnannousu on vähentänyt kotimaista turismia, Parkkonen toteaa tiedotteessa ja muistuttaa, että vuonna 2021 Punkaharjun käyntimäärissä oli nähtävillä suoranainen ryntäys.

Punkaharjulla on varauduttu hyvin matkailijoiden tarpeisiin tulevaisuutta ajatellen. Tutkimuspuiston reittien viitoitus uusittiin kesäkuussa 2022. Karjalankallion taukopaikan rakenteiden esteettömyyttä parannettiin, ja tulevana kesänä töitä esteettömillä kohteilla jatketaan.

– Punkaharjun tutkimuspuisto on nyt aiempaa vetovoimaisempi ja saavutettavampi. Tämä varmasti näkyy alueen tulevissa käyntimäärissä ja asiakastyytyväisyydessä, uskoo Metsähallituksen asiakaspalvelupäällikkö Teppo Loikkanen tiedotteessa.

Itä-Suomen puistoalueen virkistyskäyttöpäällikkö Matti Hovi sanoo tiedotteessa olevansa tyytyväinen, että kunnostustöitä alueella voidaan jatkaa.

– Olemme kiitollisia viime joulukuussa Saimaalle myönnetystä eduskunnan jakovarasta. Sen myötä painopiste on siirtymässä puhtaasta korjausvelan hoidosta kehittämiseen.

Muun muassa Saimaan alueen retkisatamien kunnostustyö jatkuu tänä vuonna.

Suomen kansallispuistoihin tehtyjen käyntien määrä on tasoittunut pandemian ajan tuomasta huipusta, tiedottaa Metsähallitus. Viime vuonna maamme kansallispuistoissa vierailtiin yhteensä 3,55 miljoonaa kertaa.

– Seuraavalla hallituskaudella on varmistettava kansallispuistojen hoidon pysyvä rahoitus tasolle, joka estää uuden korjausvelan kertymisen, Hovi sanoo tiedotteessa.