Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korkein hallinto-oikeus ei anna valituslupaa grafiitinetsinnän vastustajille – Malminetsintä Heinäveden maastoissa saa jatkua

Kolme yhdistystä on hakenut valituslupaa Itä-Suomen hallinto-oikeuden ratkaisuun.

Korkein hallinto-oikeus ei myönnä valituslupaa Heinäveden grafiitinetsintöjä vastustaville yhdistyksille.

Kolme yhdistystä on hakenut valituslupaa Itä-Suomen hallinto-oikeuden ratkaisuun. Hallinto-oikeus päätti maaliskuussa 2022 jättää tutkimatta hakijoiden valituksen ja hylätä niiden valituksen.

Näin ollen Grafintec Oy, entinen Fennoscandian Resources Ab, saa jatkaa malminetsintää Tukesin myöntämän jatkoluvan turvin.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes myönsi 27.4.2021 kolmen vuoden jatkoajan Fennoscandian Resourcesin vuonna 2016 saamalle malminetsintäluvalle. Yhtiö on etsinyt Heinäveden maastoista grafiittimalmia jo useiden vuosien ajan.

Etsintäluvan kohde on Pitkäjärven alue ja pinta-alaltaan noin 407 hehtaaria.

Lupa-alueella ei sijaitse luonnonsuojelualueita, mutta kohteelle on haettu yksityisen suojelualueen perustamista. Se ei kuitenkaan ole lainvoimainen.

Puhtaan Saimaan puolesta ry, Kansalaisten kaivosvaltuuskunta ry ja Vesiluonnon puolesta ry valittivat hallinto-oikeuteen ja hakivat muutosta Tukesin päätökseen.

Itä-Suomen hallinto-oikeus hylkäsi valituksen maaliskuussa 2022.

Nyt Korkein hallinto-oikeus on päättänyt, ettei se ota asiaa käsittelyynsä. KHO:n mukaan muutoksenhakijoiden esittämistä tai asiakirjoista ilmenevistä seikoista ei löydy perustetta valitusluvan antamiseen.

Tukes antoi yhtiölle luvan tehdä malminetsintää jo ennen valitusten ratkaisua. Lupaehtoihin sisältyvä pienimuotoinen ja koeluontoinen kallionlouhinta on kuitenkin sallittua vasta, kun jatkolupa on lainvoimainen.

Jatkolupavaiheessa hakija on myös pienentänyt alkuperäistä etsintäaluetta huomattavasti, noin 1 000 hehtaarista noin 400 hehtaariin.

Heinäveden grafiitinetsintä on herättänyt runsaasti vastustusta ja pelkoa mahdollisen kaivostoiminnan vaikutuksista vesistöihin. Etsintäluvan jatkohakemukseen jätettiin yli 50 muistutusta tai mielipidettä.

Malminetsintälupa ei oikeuta kaivostoiminnan aloittamiseen.