Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jäille ei kannata enää mennä, varoittaa Etelä-Savon pelastuslaitos – Etenkin virtapaikoissa ja rantojen tuntumassa jäät ovat petollisia

Myös maastopaloriski on jo kohonnut.

Lämmin kevätsää, sulamisvedet ja kevätvirtaukset ovat heikentäneet järvien ja lampien jäätilannetta merkittävästi Etelä-Savossa. Vaikka yöpakkasia on vielä ollut, jäät ovat jo arvaamattomia ja petollisia varsinkin virtapaikoissa, rantojen tuntumassa sekä kivien, luotojen ja niemenkärkien läheisyydessä, Etelä-Savon pelastuslaitos tiedottaa.

Pelastuslaitos muistuttaa erityisestä varovaisuudesta heikentyneillä jäillä liikuttaessa ja suosittelee välttämään jäällä liikkumista jo kokonaan. Jos jäälle on pakottava tarve lähteä, on syytä ottaa mukaan jäänaskalit, riittävän pitkä sauva tai puuranka, sopiva kelluntapuku sekä kaveri.

Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton opastusvideon jäistä pelastautumiseen löydät täältä.

Maastopaloriski kohonnut

Lämmin auringonpaiste ja kuiva kevätilma ovat sulattaneet ja kuivattaneet myös maastoa. Maastopaloriski on kohonnut varsinkin aurinkoisilla, heinikkoisilla ja turvepohjaisilla eteläsuunnan rinteillä.

Lisääntyvän maastopaloriskin vuoksi erityisesti tuulisemmalla säällä kannattaa välttää avotulen tekoa maastoon, risujen polttoa sekä tulien tekoa kuivan maaston läheisyydessä olevilla nuotiopaikoilla. Avotulta tehdessä tulee huomioida säätila tuulisuuden kannalta, tuulen suunta ja ympäröivän maaston kuivuus.

Tarvittaessa ympäristöä on syytä kastella. Alkusammutukseen tulee varautua esimerkiksi vesiämpäreillä. Risujen tai puutarhajätteen polttamisesta kannattaa tehdä ilmoitus pelastuslaitokselle, jotta turhilta hälytyksiltä vältytään.