Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Linnan lausujilta koskettavia runoja surusta ja valosta Ukrainan hyväksi

Linnan lausujien hiljaisen viikon runoilta puhuu keväästä, ilosta ja toivosta surun keskellä. Illan tuotto menee Ukrainan hyväksi.

Kevät on voimakas vuodenaika, jolloin pimeys väistyy ja ilo ja toivo valtaavat mielen. Tänä vuonna kevään sävyssä on tummaa, ja pitkänperjantaissa on surullisia sävyjä. Tästä kaikesta kertovat valitsemamme runot.

Näin kertoo Kaarina Lavonen, jonka ohjaama Linnan lausujat -ryhmä pitää maanantaina Valoa kohti -runomatinean Säämingin seurakuntatalolla maanantaina.

– Tänä keväänä on ihmisten mieliin tullut moninkertainen huoli. Euroopassa on sota, on koronaa, epävarmuus lisääntyy. Näemme hirvittäviä uutisia.

– Onkin lohdullista huomata, että runoudessa käsitellään hyvin samantapaisia asioista. Olemme valinneet mukaan runoja, joiden taustalla on ihmisten syvälliset huolet ja murheet. Jossain on sota, jossain odotetaan isää saapuvaksi rintamalta – tuleekin valkoinen arkku. Monessa runossa surun takaa loistaa kuitenkin toivo.

Linnan lausujien jäsenet ovat itse keränneet hiljaisen viikon ja kevään teemoihin sopivia runoja.

Myös hiljaisen viikon teemat ovat kuuluneet suomalaiseen runouteen. Eräässä runossa lapsi itkee sitä, että Jeesus on kuollut myös hänen vuokseen ja miettii, mitä hän on tehnyt. Toisaalta pääsiäisviikon teemat vievät iloon ja valoon, mutta surun kautta.

– Yhdessä runossa Maria menee ristinpuun luo ja näkee orjantappurakruunun. Hän yrittää olla katsomatta sitä, mutta sitten huomaakin jotain ihmeellistä: orjantappuroista versoaa kukka.

– Tällainen surun, epätoivon ja uuden toivon vaihtelu sekä kevään kaikki sävyt ovat matinean runojen teemoina.

– On myös jännä huomata, kuinka tärkeä luonto on meille suomalaisille. Sen herääminen kuvaa sekä uutta toivoa ja elämää, mutta sinne mennään myös suremaan. Runossa tummat kuuset puhuvat surusta, mutta myös lohduttavat.

Tässä pieni pätkä yhdestä matinean runosta:

"Sillä toivo, toivo on meille annettu

toivo vihreistä niityistä

joilla ei vihaa

joilla ei kuolemaa

joille rakkaus kukkii kuin ruoho.

Toivo rakkaista kasvoista

kerran kadotetuista

jotka tulevat vastaan

terveinä vammaa vailla."

Martta Leinonen 1987

– Tähän matineaan on löytynyt myös aivan uusia runoilijoita, joiden runot tavoittavat valtavan suuria sfäärejä. On hienoa huomata, että runo voi hyvin ja että uusilla sukupolvilla on ihan omaa annettavaa ja meillä vanhemmilla heiltä opittavaa, miettii Kaarina Lavonen.

Linnan lausujien Valoa kohti -matineassa lausuvat Marja Hakkarainen, Katri Laamanen, Maire Makkonen, Sisko Puurtinen, Marja Rinkinen, Mirja Tepponen ja Marjatta Väyrynen. Musiikista vastaa Leena Miettinen.

Runoilijoita ovat muun muassa Einari Vuorela, Aino Kallas, Mika Waltari, Kirsi Kunnas, Saila Susiluoma ja Lassi Nummi.

Runomatinean tuotto menee Ukrainan hyväksi Kirkon ulkomaanavun kautta.

Valoa kohti – runoja murheesta ja ilosta. Linnan lausujat. Säämingin seurakuntatalolla ma 11.4.22 klo 17. Ohjelmatuotto Ukrainan hyväksi.