Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itä-Suomen poliisi varoittaa pankkitunnusten kalastelusta somessa – Viime viikkojen aikana useita yrityksiä

Muutamissa tapauksissa tekijät ovat onnistuneet saamaan haltuunsa kohteena olleen pankkitunnukset.

Itä-Suomen poliisin tietoon on viime viikkojen aikana tullut ilmi useita Facebookin ja Instagramin viestisovellusten kautta tehtyjä puhelinnumerojen ja pankkitunnusten kalasteluja sekä niiden yrityksiä, poliisi tiedottaa.

Poliisille on ilmoitettu esimerkiksi tapauksista, joissa huijari esiintyy ystävän Facebook-profiilin nimissä ja pyytää viestillä ensin puhelinnumeroa. Sitten ystävänä esiintyvä huijari pyytää laittamaan puhelinnumeroon kohta tulevan varmistuskoodin vedoten mahdolliseen arvontavoittoon.

Todellisuudessa saapuva koodi on Facebookin tilin varmistuskoodi, jolla huijari saa uhrin Facebook-tilin kaapattua. Tämän jälkeen huijari pyytää pankkitunnuksia, jotta kerrottu arpajaisvoitto saadaan lunastettua tai siirrettyä uhrin tilille.

Poliisin tietoon tulleissa tapauksissa huijarit ovat viestitelleet suomen kielellä.

Poliisi tutkii tapauksia

Tapauksissa huijarit ovat hakkeroituneet Facebook- tai Instagram-tileille ja lähettäneet tilien kontaktilistoille kalasteluviestejä.

Muutamissa tapauksissa tekijät ovat onnistuneet saamaan haltuunsa kohteena olleen pankkitunnukset ja onnistuneet tekemään oikeudettomia tilisiirtoja. Poliisi tutkii tapauksia identiteettivarkauksina, tietomurtoina ja maksuvälinepetoksina.

Poliisi muistuttaa kiinnittämään huomiota hyvältäkin ystävältä tulevaan tavanomaisesta viestittelystä poikkeavaan viestiin ja varmistamaan viestin aitouden muilla keinoilla. Poliisi suosittelee myös ottamaan käyttöön kaksivaiheisen tunnistuksen sometileillä.