Koronan jäljitettävyys on enää 70–80 prosenttia, Sosteri tiedottaa useista altistumispaikoista perjantaina, lauantaina ja sunnuntaina – Tartuntoja havaittiin viime viikolla 18

Maskin käyttöä suositellaan kaikissa sellaisissa yleisötilaisuuksissa, sekä sisällä että ulkona, joissa turvavälejä ei voida varmasti pitää. Näihin kuuluvat myös joululaulutilaisuudet.

Sosterin alueella on voimassa yleinen maskisuositus. Soila Puurtinen

Ossi Tynkkynen

Sosteri tiedottaa viikottaisessa koronatiedotteessaan uusista altistumispaikoista perjantaina, lauantaina ja sunnuntaina Savonlinnan alueella.

Koronalle on voinut altistua muun muassa Savonlinnasta Helsinkiin kulkeneessa junassa, kuntosali CrossFitillä, Pizzeria Caperossa, Alku-kahvilassa, SaPKon pelissä ja Korpi Bistrossa. Paikat ja ajat löytyvät tämän jutun tietolaatikosta.

Viimeisin koronavirustartunta alueella on todettu maanantaina 6. joulukuuta.

Tartuntojen lukumäärä viimeisten kahden viikon aikana on seuraava: viikolla 47 oli 24 tartuntaa, viime viikolla 48 oli 18 uutta tartuntaa.

Sairaalahoidossa koronan vuoksi on alueella kolme potilasta.

Tartuntaketjujen jäljitettävyydeksi arvioidaan noin 70–80 prosenttia. Viikolla 48 tehtiin 774 testiä, joista positiivisia oli 2,6 prosenttia.

Suositus on, että maskia käytetään julkisissa sisätiloissa, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan sekä julkisessa liikenteessä matkustaessa.

Sosterin alueella ensimmäisen rokotteen on saanut noin 88,4 prosenttia väestöstä ja toisen rokotteen 84,7 prosenttia väestöstä. Kolmannen rokotteen on saanut 11,3 prosenttia väestöstä.

Tiedotteessa todetaan, että tartuntojen määrä oli viikolla 48 maltillinen, mutta jäljitettävyys on huonontunut. Tämä kertoo siitä, että tautia on runsaasti muualla Suomessa ja ihmisten liikkumisen myötä se näkyy täälläkin. Tartuntojen määrä Suomessa on kasvanut edeltävän kahden viikon aikana selvästi.

– Tilanne kannattaa pitää mielessä, kun suunnittelee tulevaa joulunaikaa ja mahdollisia vierailuja ja jouluvieraiden tuloa, johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen Sosterista sanoo tiedotteessa.

Sosteri suosittaa, että jouluvierailulle tultaisiin ja lähdettäisiin vain terveenä. Jos on vähänkään epäilyä omasta terveystilanteesta, edes lieviä flunssanoireita, suositetaan tekemään ennen lähtöä ns. koronakotitesti, joita saa helposti hankittua sekä kaupoista että apteekeista. Tämä suositus pätee myös seudulle lomalle tuleviin nuoriin aikuisiin ja opiskelijoihin.

Jos testi on negatiivinen, se kannattaa uusia parin päivän kuluessa oireiden jatkuessa. Jos tulos on positiivinen, tulee olla yhteydessä terveydenhuoltoon PCR-testin järjestämiseksi.

– Koronarokotusten ottaminen on yksi keino varmistaa turvallisempi joulunvietto, tämä pätee niin ensimmäisten rokotteiden kuin kolmannenkin rokotteen kohdalla, Luukkonen sanoo tiedotteessa.

THL päivitti koronarokotesuositustaan 2.12.2021 ja THL suosittelee nyt, että kolmansia koronarokoteannoksia ryhdytään tarjoamaan kaikille 18 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille 5–6 kuukautta toisen rokoteannoksen jälkeen.

Sosteri suosittelee kasvomaskin käyttöä kaikissa sellaisissa yleisötilaisuuksissa (sisällä ja ulkona) ja esimerkiksi joulunajan yhteislaulutilaisuuksissa, joissa turvavälejä ei voida varmasti pitää.

Sosterin alueella on voimassa 26.11. päivitetty THL:n yleinen maskisuositus. Suositus on, että maskia käytetään julkisissa sisätiloissa, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan sekä julkisessa liikenteessä matkustaessa.

Suositus on suunnattu 12 vuotta täyttäneille ja se koskee sekä rokotettuja että rokottamattomia henkilöitä.

Maskisuositus jatkuu Sosterin kaikissa toimipisteissä. Sosteri suosittelee, että vastaanotoille saapuvat henkilöt käyttävät maskia, vaikka henkilöt olisivat saaneet täyden rokotesarjan. Yleisötilaisuuksissa ja yleisissä kokoontumisissa on huomioitava lainsäädännön velvoittamat hygieniakäytännöt ja turvavälit.

Maskin käyttöä suositellaan kaikissa sellaisissa yleisötilaisuuksissa (sisällä ja ulkona) ja esimerkiksi joulunajan yhteislaulutilaisuuksissa, joissa turvavälejä ei voida varmasti pitää. Myös julkisissa sisätiloissa ja yksityistilaisuuksissa suositellaan noudatettavaksi yleisiä turvallisuus- ja hygieniaohjeita.

Kaikessa harrastustoiminnassa suositellaan noudatettavaksi yleisiä hygieniaohjeita. Vierailut potilaiden luona sairaalan vuodeosastoilla, terveyskeskuksen kuntoutusosastoilla ja palveluasumisen yksiköissä ovat sallittuja vierailuohjeita noudattaen: vierailut vain terveenä ja ennen vierailuja ota yhteyttä yksikön henkilökuntaan.

Sosterin alue

Koronavirukselle on voinut altistua

Perjantaina 3.12.

klo 12.30 lähtenyt Savonlinna - Parikkala - Helsinki junavuoro, vaunu 5 yläkerta.

klo 16.30–17.45 Kuntosali CrossFit SLN.

lo 17.45–18.30 Pizzeria Capero.

klo 18.30–21.00 Jäähalli SapKon peli,

Lauantaina 4.12.

klo 10.30–12.30 Kuntosali CrossFit SLN.

klo 12.30–13.30 Alku -kahvila.

klo 17.00–19.00 Jäähalli SapKon peli.

Sunnuntaina 5.12.

klo 13.15–14.30 Korpi Bistro

klo 13.25 lähtenyt Helsinki - Parikkala - Savonlinna junavuoro, vaunu 5 yläkerta.

Walk in -rokotepäivät jatkuvat

Rokotteen saa helposti ilman ajanvarausta Walk In -rokotuspäivinä. Kaikki Walk In -päivät löytyvät verkosta osoitteesta sosteri.fi.

Toisen rokotteen saa heti, kun ensimmäisestä rokotteesta on kulunut vähintään kuusi viikkoa.

Kolmatta rokotetta siis suositellaan kaikille 18 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille. Kolmannen rokotteen voi saada, kun toisen rokotteen saamisesta on kulunut 5–6 kuukautta.

Voimakkaasti immuunipuutteisille kolmatta annosta suositellaan aiempaan tapaan 2 kuukautta toisen annoksen jälkeen

Myös niille ryhmille, joille on jo aiemmin suositeltu kolmansia rokoteannoksia, suositellaan tehosteannoksia niin ikään 5–6 kuukautta toisen annoksen jälkeen. Näihin ryhmiin kuuluvat muun muassa 60 vuotta täyttäneet, lyhyellä annosvälillä rokotetut, lääketieteellisiin riskiryhmiin 1 tai 2 kuuluvat, koronapotilaita hoitava ja muuta kiireellistä hoitoa antava sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö sekä ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö.

Suositus kolmansista annoksista koskee myös alle 30-vuotiaita miehiä, joille kolmantena rokoteannoksena annetaan ainoastaan Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka