Edellisviikkoa vähemmän uusia koronatartuntoja – Loppuvuoden juhlissa ja tapahtumissa tutut ohjeet ovat edelleen tärkeitä

Johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen muistuttaa, että muualla Suomessa koronatilanne on pahenemaan päin. Siksi myös Itä-Savon alueella tulee edelleen käyttää maskia ja noudattaa huolellisesti hygieniaohjeita.

Sosterista muistutetaan, että maskin käyttö on edelleen suositeltavaa etenkin ruuhkaisissa sisätiloissa ja julkisissa liikennevälineissä. Aihekuvitus. Soila Puurtinen

Marja-Liisa Karjalainen

Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterin alueella koronatilanne on toistaiseksi rauhallinen, kerrotaan Sosterin tiedotteessa.

Viime viikon aikana uusia koronavirustartuntoja tuli edellistä viikkoa vähemmän. Uudet tartunnat tulivat pääsääntöisesti jatkotartuntoina entisiin ketjuihin ja karanteenissa jo oleville.

Muualla Suomessa tilanne ei ole näin rauhallinen, vaan epidemia on pikemminkin pahenemaan päin. Tilanne vaatii tarkkaa seurantaa myös Sosterissa, tiedotteessa painotetaan.

– Seuraamme tilannetta etenkin lähialueilla ja sitä, joudutaanko uusia rajoitteita ottamaan käyttöön, johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen Sosterista sanoo.

Koronatilanne on erityisen huono esimerkiksi Etelä-Karjalassa.

Viime viikon aikana Sosterissa todettiin 14 uutta koronatartuntaa. Edellisellä viikolla tartuntoja oli 22. Tartuntaketjujen jäljitettävyys on ollut 90 prosentin tasolla. Viikolla 46 Sosterissa tehtiin 518 koronatestiä.

Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kaksi koronapotilasta.

Sosterin alueella ensimmäisen rokotteen on saanut noin 88 prosenttia väestöstä ja toisen rokotteen 83,9 prosenttia yli 12-vuotiaista.

Sosteri julkaisee alueellisen koronavirustilannekuvan kerran viikossa. Merkitykselliset altistumispaikat ja -ajankohdat tiedotetaan edelleen ajantasaisesti.

Sosteri suosittelee kotitestin tekemistä vähäisissäkin oireissa

Johtajaylilääkäri Luukkonen muistuttaa, että tutut ohjeet ovat edelleen tarpeellisia. Sosteri suosittaa harkitsemaan maskin käyttöä ruuhkaisissa sisätiloissa ja julkisissa liikennevälineissä, varsinkin jos on rokottamaton tai rokotesarja on puutteellinen.

Koronatilanne on myös tärkeää pitää mielessä loppuvuoden juhlia ja muita yleisötapahtumia suunniteltaessa ja niihin osallistuessa.

– Kotona tehtävät pikatestit ovat hyvä tapa ennakoida ja ehkäistä uusien tartuntojen syntymistä. Niitä kannattaa käyttää ennen juhliin tai muihin joulunajan tapahtumiin osallistumista, jos on vähänkin epäilyä omista oireista. Kannustamme käyttämään antigeenitestejä virallisia testejä täydentävinä, Luukkonen muistuttaa.

Kotona tehtäviä pikatestejä kannattaa käyttää vähäisissäkin oireissa. Lidlin kotitesti sisältää viisi pikatestiä. Aihekuvitus. Marita Itävuori

Kotitestin voi tehdä myös silloin, jos kahdesti rokotettu saa flunssaoireita, tai jos oireisella ei ole rokotussuojaa ollenkaan tai se on puutteellinen. Positiivinen kotitestitulos pitää varmistaa terveydenhuollon tekemällä PCR-testillä.

– Mikäli kotitestissä saa positiivisen tuloksen, tulee olla yhteydessä Sosteriin PCR-testin järjestämiseksi, Luukkonen toteaa.

– Negatiivinen kotitestin tulos kannattaa varmistaa parin päivän kuluttua uudelleen tehdyllä testillä, jos oireet eivät ole väistyneet.

Walk in -rokotuspäiviä järjestetään säännöllisesti

Rokotteen saa helposti ilman ajanvarausta Walk In -rokotuspäivinä. Rokotuspäiviä järjestetään edelleen säännöllisesti kaikilla Sosterin terveysasemilla. Kaikki Walk In -päivät löytyvät verkosta osoitteesta sosteri.fi.

Toisen rokotteen saa heti, kun ensimmäisestä rokotteesta on kulunut vähintään kuusi viikkoa. Voimakkaasti immuunipuutteiset voivat saada kolmannen rokoteannoksen, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta.

Koko Etelä-Karjala leviämisalueeksi

Koko Etelä-Karjala luokitellaan jälleen koronavirusepidemian leviämisalueeksi. Alueellinen COVID-19 -tilannekuvatyöryhmä päätti asiasta tiistaisessa kokouksessaan.

Luokittelumuutos tarkoittaa käytännössä maskisuosituksen palaamista muun muassa kouluihin ja varhaiskasvatukseen sekä mahdollisia ravintolarajoituksia. Valtioneuvosto käsittelee ravintolarajoitusten asettamista leviämisalueille torstaina 25. marraskuuta.

Tilannekuvaryhmä päätti, että rajoituksia suositetaan tässä vaiheessa ravintoloihin ja baareihin. Tilanteen kehittymistä Etelä-Karjalassa käsitellään uudelleen tiistaina 30. marraskuuta, ja tarvittaessa silloin esitetään rajoituksia esimerkiksi merkittävien riskien yleisötilaisuuksiin.

Odotettavissa olevista rajoituksista voi vapautua koronapassin käyttöönotolla. Koronapassina toimii EU:n koronatodistus.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka