Sosterissa 46 koronatartuntaa kahden viikon aikana – "Tämä viikko näyttää, rauhoittuvatko tartuntaketjut", johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen sanoo

Luukkonen sanoo, että Sosteri ei tällä hetkellä täytä leviämisvaiheen kriteereitä. "Tarkkana on kuitenkin oltava, koska tilanne voi muuttua hyvin nopeasti. Esimerkiksi lähialueella Eksoten ja Essoten alueella tilanne on paljon hankalampi."

Koronarokotus on kätevä hakea walk in -pisteestä, jos rokotesuoja on vielä vajaa. Arkistokuva. Soila Puurtinen

Ossi Tynkkynen

Sosterissa on havaittu 46 koronatartuntaa viimeisen kahden viikon aikana. Viime viikolla (viikko 45) uusia koronatartuntoja oli 22 ja sitä edellisellä viikolla (44) tartuntoja tilastoitiin 24. Viimeisin uusi tartunta on havaittu maanantaina 15.11.

– Tämä viikko näyttää, rauhoittuvatko tartuntaketjut, johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen sanoo viikkotiedotteessa.

Sairaalahoidossa potilaita on tällä hetkellä kaksi. Tartuntaketjujen jäljitettävyydeksi arvioidaan lähes 100 prosenttia.

Viime viikolla tehtiin 644 testiä, joista positiivisia oli 3,6 prosenttia. Tiedotteessa kerrotaan, että viime viikon tartunnat liittyvät pääasiassa Asemantien päiväkodin sekä Rantasalmen tartuntaketjuihin.

Sosteri tiedotteessa muistutetaan, että valtioneuvoston uusi hybridistrategia tuli voimaan maanantaina 15.11. Uuden strategian mukaan epidemiatilannetta ei jaeta enää tasoihin. Tiettyjen kriteerien täyttyessä alue nimetään leviämisalueeksi, jolloin on tarpeen ottaa käyttöön lisärajoitteita.

– Näiden kriteerien perusteella Sosteri ei tällä hetkellä täytä leviämisvaiheen kriteereitä. Tarkkana on kuitenkin oltava, koska tilanne voi muuttua hyvin nopeasti. Esimerkiksi lähialueella Eksoten ja Essoten alueella tilanne on paljon hankalampi, Luukkonen painottaa tiedotteessa.

Luukkonen muistuttaa, että koronatilanne on tärkeää pitää mielessä loppuvuoden juhlia suunniteltaessa ja niihin osallistuessa.

– Kotona tehtävät pikatestit ovat hyvä tapa ennakoida ja niiden avulla voi ehkäistä uusien tartuntojen syntymistä, hän toteaa tiedotteessa.

Sosterin alueella ensimmäisen rokotteen on saanut noin 87,9 prosenttia väestöstä ja toisen rokotteen 83,6 prosenttia yli 12-vuotiaista.

Walk in -rokotepäivät jatkuvat Sosterissa, ja rokotteen saa helposti ilman ajanvarausta Walk In -rokotuspäivinä. Kaikki Walk In -päivät löytyvät verkosta osoitteesta sosteri.fi.

Toisen rokotteen saa heti, kun ensimmäisestä rokotteesta on kulunut vähintään kuusi viikkoa. Voimakkaasti immuunipuutteiset voivat saada kolmannen rokoteannoksen, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta.

Kolmannen rokotteen voi hakea, jos kuuluu johonkin seuraavista ryhmistä: 12 vuotta täyttäneet, jotka sairautensa tai sen hoidon vuoksi ovat voimakkaasti immuunipuutteisia, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta, ne naiset ja 30 vuotta täyttäneet miehet, jotka ovat saaneet aiemmat rokotteensa lyhyellä alle 6 viikon annosvälillä, kun toisen annoksen antamisesta on kulunut vähintään 6 kuukautta. Yli 60-vuotiaat, kun toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään 6 kuukautta. Lääketieteellisiin riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvat, kun toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään 6 kuukautta.

Sosterin alueella on voimassa päivitetty THL:n yleinen maskisuositus. Kahdesti rokotetut voivat käyttää omaa harkintaa maskin käytössä. Sosteri suosittelee harkitsemaan maskin käyttöä ruuhkaisissa sisätiloissa ja julkisessa liikenteessä etenkin, jos on rokottamaton tai rokotesarja on puutteellinen.

Maskisuositus jatkuu Sosterin kaikissa toimipisteissä. Sosteri suosittelee, että vastaanotoille saapuvat henkilöt käyttävät maskia, vaikka henkilöt olisivat saaneet täyden rokotesarjan.

Yleisötilaisuuksissa ja yleisissä kokoontumisissa on huomioitava lainsäädännön velvoittamat hygieniakäytännöt ja turvavälit. Myös julkisissa sisätiloissa ja yksityistilaisuuksissa suositellaan noudatettavaksi yleisiä turvallisuus- ja hygieniaohjeita. Kaikessa harrastustoiminnassa suositellaan noudatettavaksi yleisiä hygieniaohjeita.

Vierailut potilaiden luona sairaalan vuodeosastoilla, terveyskeskuksen kuntoutusosastoilla ja palveluasumisen yksiköissä ovat sallittuja vierailuohjeita noudattaen: vierailut vain terveenä ja ennen vierailuja ota yhteyttä yksikön henkilökuntaan. Noudata hygieniaohjeita ja käytä kasvomaskia.

Sosteri julkaisee alueellisen koronavirustilannekuvan kerran viikossa. Merkitykselliset altistumispaikat ja -ajankohdat tiedotetaan edelleen ajantasaisesti.

16.11.2021 klo 14.15: Korjattu tieto, että tartuntaketjujen jäljitettävyydeksi arvioidaan lähes 100 prosenttia. Sosteri tiedotti ensin, että jäljitettävyys olisi ollut lähes 90 prosenttia.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka