18 uutta koronavirustartuntaa Sosterissa syyslomaviikolla – Rokottamattomien osuus korostuu tartunnan saaneissa

Rokotesuoja on heikko erityisesti ei-kantasuomalaisilla. Sosteri järjestää neuvontaa ja rokotuspäiviä muun muassa venäjänkielisille asukkaille.

Sosterista kannustetaan hoitamaan rokotesuoja koronavirusta vastaan kuntoon. Aihekuvitus. Annikki Repo

Marja-Liisa Karjalainen

Koronavirus ei ole hävinnyt minnekään Savonlinnan seudulta. Viikolla 43 Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterin alueelle kirjattiin 18 uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on yksi henkilö. Tartuntaketjujen jäljitettävyys on 90 prosenttia.

Tartunnan saaneista 83 prosentilla rokotesuoja oli puutteellinen tai sitä ei ollut lainkaan, Sosterin tiedotteessa kerrotaan.

– Tartunnan saaneissa korostuvat rokottamattomat, joten nyt ehdottomasti jokaisen kannattaa huolehtia rokotesuoja kuntoon, johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen Sosterista painottaa.

Valtakunnallisesti rokottamattomissa korostuvat ei-kantasuomalaiset. Näin on myös Sosterin alueella.

– Sosterissa on kiinnitetty tähän huomiota. Rokotepäivistä tiedotetaan myös muilla kielillä, jotta jokainen saisi tarpeellisen tiedon sekä mahdollisuuden hankkia rokotteen, Luukkonen kertoo.

Sosteri järjestää muun muassa kaksi rokotuspäivää alueen venäjänkielisille asukkaille, jolloin paikalla on venäjää puhuva hoitaja.

Viikolla 43 Sosterissa tehtiin 333 koronavirustestiä, joista 5,4 prosenttia oli positiivisia.

Edellisellä viikolla 42 Sosterissa todettiin vain kaksi uutta koronavirustapausta. Koronaviruksen epidemiavaihe Sosterissa on edelleen perustaso.

Sosterin alueella ensimmäisen rokotteen on saanut noin 87,5 prosenttia, ja toisen rokotteen 82,2 prosenttia väestöstä.

Rokotteen saa helposti ilman ajanvarausta Walk In -rokotuspäivinä. Kaikki Walk In -päivät löytyvät verkosta osoitteesta sosteri.fi.

Toisen rokotteen saa heti, kun ensimmäisestä rokotteesta on kulunut vähintään kuusi viikkoa. Voimakkaasti immuunipuutteiset voivat saada kolmannen rokoteannoksen, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta.

Kolmannen rokotteen voi hakea, jos kuuluu johonkin seuraavista ryhmistä:

12 vuotta täyttäneet, jotka sairautensa tai sen hoidon vuoksi ovat voimakkaasti immuunipuutteisia, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään 2 kk. Katso tarkemmat kriteerit sosteri.fi.

Ne naiset ja 30 vuotta täyttäneet miehet, jotka ovat saaneet aiemmat rokotteensa lyhyellä alle 6 viikon annosvälillä, kun toisen annoksen antamisesta on kulunut vähintään 6 kk.

Yli 60-vuotiaat, kun toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään 6 kk.

Lääketieteellisiin riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvat, kun toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään 6 kk.

Alueella voimassa olevat suositukset ja määräykset:

Sosterin alueella on voimassa päivitetty THL:n yleinen maskisuositus. Kahdesti rokotetut voivat käyttää omaa harkintaa maskin käytössä. Sosteri suosittelee harkitsemaan maskin käyttöä ruuhkaisissa sisätiloissa ja julkisessa liikenteessä etenkin, jos on rokottamaton tai rokotesarja on puutteellinen.

Maskisuositus jatkuu Sosterin kaikissa toimipisteissä. Sosteri suosittelee, että vastaanotoille saapuvat henkilöt käyttävät maskia, vaikka henkilöt olisivat saaneet täyden rokotesarjan.

Yleisötilaisuuksissa ja yleisissä kokoontumisissa on huomioitava lainsäädännön velvoittamat hygieniakäytännöt ja turvavälit.

Myös julkisissa sisätiloissa ja yksityistilaisuuksissa suositellaan noudatettavaksi yleisiä turvallisuus- ja hygieniaohjeita.

Kaikessa harrastustoiminnassa suositellaan noudatettavaksi yleisiä hygieniaohjeita.

Vierailut potilaiden luona sairaalan vuodeosastoilla, terveyskeskuksen kuntoutusosastoilla ja palveluasumisen yksiköissä ovat sallittuja vierailuohjeita noudattaen: vierailut vain terveenä ja ennen vierailuja ota yhteyttä yksikön henkilökuntaan. Noudata hygieniaohjeita ja käytä kasvomaskia.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka