Sosterin koronatilanne on pysynyt perustasolla – Kahden viime viikon aikana on uusia tartuntoja kirjattu seitsemän kappaletta

Sosterin johtajaylilääkärin Jaana Luukkosen mukaan rokotustilanne on alueella nyt hyvä, mutta parempaa kattavuutta kannattaa aina tavoitella.

Jos henkilön rokotesuoja on puutteellinen, on varsin tärkeää huolehtia edelleen hygieniaohjeiden noudattamisesta ja etenkin maskin käytöstä. Kahdesti rokotetut voivat käyttää omaa harkintaa maskin käytössä. Anu Kiljunen

Risto Leppänen

Koronaviruksen epidemiavaihe on pysynyt Itä-Savossa perustasolla, kertoo Sosteri tiistaina viikkotiedotteessaan. Tartuntoja on tullut ilmi viimeksi kuluneen 14 vuorokauden aikana niin, että viikolla 41 uusia koronatartuntoja kirjattiin viisi ja viikolla 42 kaksi. Sairaalahoidossa on yksi potilas, ja tartuntaketjujen jäljitettävyys on ollut sata prosenttia.

Koronatautitilanne Itä-Savossa on perustasolla. Viikolla 41 Sosterissa tehtiin 313 koronatestiä, joista positiivisten tulosten osuus oli 0,8 prosenttia. Viimeisin koronavirustartunta on todettu maanantaina 25. lokakuuta.

Sosterin alueella on nyt ensimmäisen rokotteen saanut noin 87,2 prosenttia väestöstä ja toisen rokotteen 80,5 prosenttia yli 12-vuotiaista.

Sosterissa on saavutettu 80 prosentin minimitavoite yli 12-vuotiaiden rokotekattavuudessa.

– Tulos on hyvä, mutta parempaan kannattaa pyrkiä. Mitä parempaan rokotekattavuuteen päästään, sitä nopeammin päästään myös Sosterin alueella palaamaan normaaliin elämään, painottaa johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen Sosterista tiedotteessa.

– Etenkin, jos rokotesuoja on puutteellinen, on tärkeää huolehtia hygieniaohjeiden noudattamisesta ja maskin käytöstä.

Sosterin alueella epidemiatilannetta seurataan tarkasti, sillä tilanne voi muuttua nopeasti.

– On mahdollista, että tarvitsemme kohdennettuja alueellisia rajoituksia epidemiatilanteen muuttuessa, Luukkonen muistuttaa.

Rokotteen saa helposti ilman ajanvarausta Walk In -rokotuspäivinä. Kaikki Walk In -päivät löytyvät verkosta osoitteesta sosteri.fi.

Toisen rokotteen saa heti, kun ensimmäisestä rokotteesta on kulunut vähintään kuusi viikkoa. Voimakkaasti immuunipuutteiset voivat saada kolmannen rokoteannoksen, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään kaksi kuukautta.

Sosterin alueella on voimassa THL:n yleinen maskisuositus

Sosterin alueella on voimassa päivitetty THL:n yleinen maskisuositus. Kahdesti rokotetut voivat käyttää omaa harkintaa maskin käytössä. Sosteri suosittelee harkitsemaan maskin käyttöä ruuhkaisissa sisätiloissa ja julkisessa liikenteessä etenkin, jos on rokottamaton tai rokotesarja on puutteellinen.

Maskisuositus jatkuu Sosterin kaikissa toimipisteissä. Sosteri suosittelee, että vastaanotoille saapuvat henkilöt käyttävät maskia, vaikka henkilöt olisivat saaneet täyden rokotesarjan.

Yleisötilaisuuksissa ja yleisissä kokoontumisissa on huomioitava lainsäädännön velvoittamat hygieniakäytännöt ja turvavälit. Myös julkisissa sisätiloissa ja yksityistilaisuuksissa suositellaan noudatettavaksi yleisiä turvallisuus- ja hygieniaohjeita. Kaikessa harrastustoiminnassa suositellaan noudatettavaksi yleisiä hygieniaohjeita.

Vierailut potilaiden luona sairaalan vuodeosastoilla, terveyskeskuksen kuntoutusosastoilla ja palveluasumisen yksiköissä ovat sallittuja vierailuohjeita noudattaen. Käytännössä se tarkoittaa, että vierailuja voi tehdä vain terveenä, ja ennen vierailua on otettava yhteyttä yksikön henkilökuntaan. Vieraskäynneillä täytyy noudattaa hygieniaohjeita ja käyttää kasvomaskia.

Poliisi on varoitellut viime aikoina ihmisiä huijaussivustoista

Koronatilanteeseen liittyen myös Kela ja poliisi ovat tiedottaneet viime aikoina ahkerasti huijauksista, jotka liittyvät kanta.fi-sivuston käyttöön. Sivusto on ollut nyt vilkkaassa käytössä johtuen muun muassa siitä, että ihmiset lataavat sieltä rokotepassinsa.

Poliisi ja Kela ohjeistavat tiedotteessaan ihmisiä huomioimaan seuraavat seikat turvallisen asioinnin takaamiseksi. Omakantaan ei pidä missään nimessä kirjautua suoraan hakukoneen tulosten kautta. Turvallinen kirjautuminen tapahtuu, kun kirjoittaa tietokoneen selaimen osoitekenttään osoitteen kanta.fi, jonka kautta pääsee kirjautumaan Omakantaan. Kun on kirjautunut oikealle sivustolle, niin osoite on hyvä tallentaa sen jälkeen oman selaimen kirjainmerkkeihin.

Poliisi myös muistuttaa, ettei Omakanta-sivustolla ole erillistä mobiilisovellusta.

Lukuisat suomalaiset ovat menettäneet huijareille tilillä olevat rahansa kirjautumalla huijaussivustolle, jolloin rikolliset saavat haltuunsa asiakkaan pankkitunnukset. Poliisi toivoo, että ihmiset ottavat tämän asian nyt usein esiin keskustellessaan omaistensa ja tuttaviensa kanssa.

Aiheeseen liittyvää

  1. Omakannan nimissä leviää huijaussähköposteja, jotka viittaavat koronatodistukseen – älä klikkaa viestissä olevaa linkkiä!
    26.10.2021 16:30

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka