Sosterissa viisi uutta koronatartuntaa viime viikolla – Koronapassi on toistaiseksi Savonlinnassa tarpeeton, koska alue on epidemian perustasolla

Alueella ensimmäisen rokotteen on saanut noin 87 prosenttia väestöstä ja toisen rokotteen 78,4 prosenttia.

Sosteri suosittelee käyttämään tarvittaessa kotitestejä apuna koronaepäilyksessä. Janne Väänänen

Ossi Tynkkynen

Sosterin alueella ilmeni uusia koronatartuntoja viime viikolla viisi. Sitä edellisellä viikolla tilastoitiin (viikko 40) tartuntoja 8. Näistä tosin Sosterin viikkotiedotteen mukaan vain 4 tapausta havaittiin Sosterin alueella. Kahden edellisen viikon aikana tartuntoja oli näin yhteensä 13.

Viimeisin koronavirustartunta alueella on havaittu maanantaina 18. lokakuuta. Sairaalahoidossa koronan vuoksi alueella on kaksi henkilöä. Tartuntaketjujen jäljitettävyydeksi arvioidaan sata prosenttia.

Koronaviruksen epidemiavaihe Itä-Savossa on edelleen perustasolla. Koronapassi on tuoreen valtakunnallisen linjauksen mukaan vaihtoehtoisena toimena käytössä vain silloin, kun kyseistä tilaisuutta tai tilaa koskevia rajoituksia on voimassa.

Koska Sosterin alueella epidemiavaihe on perustasolla, täällä ei koronapassilla ole mitään käyttöä toistaiseksi.

Sosterin alueella ensimmäisen rokotteen on saanut noin 87 prosenttia väestöstä ja toisen rokotteen 78,4 prosenttia.

Tiedotteen mukaan THL:n ohjeistus koronavirustestaamisesta on muuttunut ja koronatestien määrät ovat laskeneet myös Sosterissa.

Kannustamme käyttämään lisäksi kotona tehtäviä antigeenitestejä.

Jaana Luukkonen

Sosterin mukaan tietyissä tilanteissa koronavirustestin tekeminen on edelleen erittäin tärkeää, etenkin jos ei ole täyttä rokotussuojaa.

– Kannustamme käyttämään lisäksi kotona tehtäviä antigeenitestejä, johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen sanoo tiedotteessa.

Luukkosen mukaan kotona tehtävää antigeenitestiä voi hyödyntää, jos haluaa kotitestin avulla arvioida, voiko mennä kouluun tai työpaikalle. Kotitestin voi tehdä myös silloin, jos kahdesti rokotettu saa flunssaoireita tai jos oireisella ei ole rokotussuojaa ollenkaan, tai se on puutteellinen.

Positiivinen kotitestitulos tulee varmistaa terveydenhuollon tekemällä PCR-testillä.

– Mikäli kotitestissä saa positiivisen tuloksen, tulee olla yhteydessä Sosteriin PCR-testin järjestämiseksi, Luukkonen toteaa.

Tiedotteessa todetaan, että negatiivinen kotitestin tulos kannattaa varmistaa parin päivän kuluttua uudelleen tehdyllä testillä, jos oireet eivät ole väistyneet.

Sosterin alueella on voimassa päivitetty THL:n yleinen maskisuositus. Kahdesti rokotetut voivat käyttää omaa harkintaa maskin käytössä.

Sosteri suosittelee harkitsemaan maskin käyttöä ruuhkaisissa sisätiloissa ja julkisessa liikenteessä etenkin, jos on rokottamaton tai rokotesarja on puutteellinen.

Maskisuositus jatkuu Sosterin kaikissa toimipisteissä. Sosteri suosittelee, että vastaanotoille saapuvat henkilöt käyttävät maskia, vaikka henkilöt olisivat saaneet täyden rokotesarjan.

Maskisuositus

Walk in rokotepäivät jatkuvat

Rokotteen saa helposti ilman ajanvarausta Sosterin Walk In -rokotuspäivinä. Kaikki Walk In -päivät löytyvät verkosta osoitteesta sosteri.fi.

Toisen rokotteen saa heti, kun ensimmäisestä rokotteesta on kulunut vähintään kuusi viikkoa. Voimakkaasti immuunipuutteiset voivat saada kolmannen rokoteannoksen, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta.

Etätyösuositus päättyi 15.10. Yleisötilaisuuksissa ja yleisissä kokoontumisissa on huomioitava lainsäädännön velvoittamat hygieniakäytännöt ja turvavälit. Myös julkisissa sisätiloissa ja yksityistilaisuuksissa suositellaan noudatettavaksi yleisiä turvallisuus- ja hygieniaohjeita.

Harrastustoiminnassa suositellaan noudatettavaksi yleisiä hygieniaohjeita.

Vierailut potilaiden luona sairaalan vuodeosastoilla, terveyskeskuksen kuntoutusosastoilla ja palveluasumisen yksiköissä ovat sallittuja vierailuohjeita noudattaen.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka