Korona on nyt myös Itä-Savossa rokottamattomien epidemia – Viime viikolla Sosterin alueelle kirjautui neljä uutta tartuntaa

Sosterin johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen patistelee etenkin nuoria aikuisia hoitamaan rokotesuojan kuntoon.

Koronavirusepidemia on nyt rokottamattomien sairaus. Etenkin nuorilla aikuisilla on vielä paljon kirittävää rokotekattavuuden saavuttamisessa Sosterin alueella. Arkistokuva. Soila Puurtinen

Marja-Liisa Karjalainen

Koronavirusepidemia on muuttunut myös Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterin alueella rokottamattomien epidemiaksi.

– Edeltävän seitsemän viikon aikana Sosterin alueella on todettu 140 koronavirustartuntaa. Tartunnan saaneista henkilöistä 80 prosentilla on ollut vajaa rokotesuoja tai ei rokotesuojaa lainkaan, Sosterin johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen sanoo.

Luukkonen patistelee jokaista huolehtimaan täyden rokotesuojan, eli kahden rokotteen saamisesta. Yksi rokote ei vielä riitä.

Rokotekattavuudessa on eniten kirittävää 20–35-vuotiailla nuorilla aikuisilla.

– 80 prosentin rokotekattavuuden saavuttaminen ei onnistu, jollei jokainen kanna omaa vastuutaan asiasta. Mitä pidempään 80 prosentin rokotekattavuuden saavuttaminen kestää, sitä pidempään joudumme pitämään yllä korkeaa varautumistasoa ja rajoittamaan normaalia elämää sekä tarvittaessa kiristämään rajoitustoimia uudelleen, hän muistuttaa.

Sosterin alueella ensimmäisen rokotteen on saanut noin 86,5 prosenttia väestöstä ja toisen rokotteen 76,1 prosenttia väestöstä.

Toisen rokotteen saa heti, kun ensimmäisestä rokotteesta on kulunut vähintään kuusi viikkoa. Voimakkaasti immuunipuutteiset voivat saada kolmannen rokoteannoksen, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta.

Tartuntojen määrä on laskenut alhaiselle tasolle

Viikolla 39 Sosterin alueella todettiin 13 koronavirustartuntaa. Viikolla 40 tartuntoja todettiin kahdeksan, joista vain neljä tapausta Sosterin alueella.

Sairaalahoidossa on kuitenkin edelleen kaksi potilasta.

Koronaviruksen epidemiavaiheessa siirryttiin viime viikolla perustasolle.

Sosterin alueella on voimassa päivitetty Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen yleinen maskisuositus. Kahdesti rokotetut voivat käyttää omaa harkintaa maskin käytössä.

Sosteri suosittelee harkitsemaan maskin käyttöä ruuhkaisissa sisätiloissa ja julkisessa liikenteessä etenkin, jos on rokottamaton tai rokotesarja on puutteellinen.

Maskisuositus jatkuu Sosterin kaikissa toimipisteissä. Sosteri suosittelee, että vastaanotoille saapuvat henkilöt käyttävät maskia, vaikka henkilöt olisivat saaneet täyden rokotesarjan.

Yleisten hygienia- ja turvaohjeiden noudattaminen on edelleen tärkeää kaikessa kanssakäymisessä.

Rokotukset

Tällä viikolla Walk In -rokotepäiviä järjestetään seuraavasti:

Savonlinnan pääterveysasemalla

Tiistai 12.10.2021 klo 8–14.

Keskiviikko 13.10.2021 klo 12–13.

Torstai 14.10.2021 klo 8– 14:30.

Perjantai 15.10.2021 klo 8– 13.30.

Lauantai 16.10.2021 klo 10– 15.

Kerimäen terveysasemalla

Tiistai 16.11.2021 klo 13–16.

Lisätietoa rokotuksista täältä.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka